Holubi si nenávist nezaslouží. Jsou to úplně normální ptáci, myslí si ošetřovatelka ze záchranné stanice

8. duben 2024

Jak poznat, které volně žijící zvíře potřebuje naši pomoc? A jak řešit soužití lidí a holubů ve městech? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zuzaně Pokorné každý rok projde rukama mnoho zraněných živočichů. Záchranná stanice pro zvířata z volné přírody, kde pracuje, vloni ošetřila 5740 živočichů. Jsou mezi nimi i holubi. Nejen o nich si povídaly s Veronikou Hájkovou.

Pokud v trávě najdete schoulené zajíčky, nechte je tam. Maminka se k nim vrátí

Zajíčky nezachraňovat, veverky ano

Čtěte také

Někdy je těžké poznat, které zvíře nebo mládě potřebuje naši pomoc, a které ne. Týká se to například zajíčků a srnčat. „Je normální, že to mládě někde leží v trávě bez maminky. Ta samice je prostě porodí, někde nechá, odejde od nich a vrací se k nimi,“ vysvětluje odbornice. 

„Takže u těchto dělají lidi chybu, že je sbírají a chtějí zachraňovat,“ dodává. Můžeme tak napáchat více škody než užitku. „A pak zase jsou třeba malé veverky nebo ježci. Ty když najde někde lézt samotné, tak pomoc potřebují,“ radí Zuzana.

Jezevec je společenský tvor

Zuřiví jezevci a neoblíbení holubi

Musí se mít Zuzka před některými pacienty na pozoru? „Moje zkušenost je, že nejnebezpečnější je asi jezevec. To jsou opravdu takoví zuřiví rváči a mají sílu,“ popisuje tyhle fascinující a odvážná zvířátka.

Čtěte také

Do záchranné stanice se také  často dostávají holubi, kteří se stali běžnými obyvateli našich měst. Spousta lidí je nemá ráda, protože znečištují stavby a sochy. Bojí se také údajných nemocí, které prý holubi přenášejí. Veronika ale už od jiných hostů zjistila, že nemají o nic víc nemocí, než jiní ptáci. 

Zuzana také zdůraznila, že tyhle opeřence si zdomácněli sami lidé. Chovali je pro jídlo i jako šikovné pomocníky. Holubi totiž mají skvělý orientační talent, a tak se odpradávna využívali pro doručování pošty. Ve městech na ně ale číhá spousta nebezpečí. Od prosklených ploch, do kterých narážejí, až po sítě, do kterých se často zamotávají. Navíc je jich opravdu hodně a nemají potřebné zdroje obživy, a tak se často živí odpadky

Jak by se měly problémy s holuby řešit? Je správné je ve městech krmit? Jakou pomoc bychom měli poskytnout nalezenému ptáčeti? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se taky, jaký bude osud malého zraněného muflona z pražské Krče.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související