Honění Jidáše, pašijové písně i jídla Velkého týdne. V Kittelově muzeu si předčasně připomněli velikonoční tradice

Do Velikonoc sice ještě zbývá týden, někde už je ale začali oslavovat.  Třeba v Pěnčíně u Kittelova domu si velikonoční tradice připomněli v sobotu 23. března.

Velikonoce v Krásné, která spadá pod Pěnčín, zahájil průvod s řehtačkami a klapačkami zvaný Honění Jidáše. Podle tradice takto chlapci chodívali od Zeleného čtvrtka.

„Na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma a kluci chodili s řehtačkami a klapačkami. Honili Jidáše, chodili až do Velikonoční neděle a každou hodinu řehtali,“ vysvětlila vedoucí folklorního souboru Barunka Martina Pavlasová.

Průvod došel od Kittelova domu až do kostela svatého Josefa. Tam vystoupil folklorní soubor Barunka a hudební soubor Ritornello. I jejich vystoupení vycházelo z tradic.

„Květná neděle, tam se tradičně zpívaly nejen pašije, ale odpoledne ještě Stabat Mater, Stála matka. Teď byl jarní den, čili program bude taky vítání podletí, vítání jara a je půst, takže ještě i ty postní písničky,“ přiblížil kapelník Michael Pospíšil.

Odpoledne přichystali organizátoři velikonoční tabuli v domě lidového léčitele Kittela. Lidé tak mohli ochutnat tradiční velikonoční pokrmy, které byly připravované postupně podle velikonočních dní.

„Na Škaredou středu něco hodně ošklivého. Na Zelený čtvrtek samozřejmě špenát. Velký pátek postní velkopáteční polévku. Na sobotu máme připravenou klasickou nádivku a na neděli to bude vrcholit beránkem,“ představil tradiční menu Pašijového týdne organizátor akce Jan Sedlák z Kittelova muzea.

V Kittetlově muzeu si taky lidé mohli namalovat vejce nebo koupit pomlázku. Otevřená byla i stálá expozice.

Spustit audio

Související