Hřiště na střeše, velká tělocvična a moderní prostory. V září začne v Praze 9 fungovat nová ZŠ a MŠ Elektra

1. srpen 2023 08:00

Praha 9 otevře ve Vysočanech novou Základní a Mateřskou školu Elektra. Stála zhruba půl miliardy korun, její součástí je také tělocvična a hřiště na střeše budovy. V budoucnu do ní nastoupí až 800 žáků, od září bude zatím sloužit šesti třídám.

„Jdeme nahoru na zelenou střechu, tady vidíme celou Prahu 9,“ ukazuje Stanislav Goller, vedoucí Odboru správy majetku Prahy 9. Vytvořit hřiště na střeše nové školy ale podle něj nebyl jednoduchý úkol.

„Když jsme to stavěli, nevěděli jsme, jak to odvodnit. Jsou tady dvě střechy nad sebou, povrch je odvodněný do žlabů a ještě pod tím je další odvodnění, kdyby něco proteklo dolů,“ vysvětluje.

Hřiště na střeše nové školy Elektra

Další dvě tělocvičny jsou pak přímo pod námi, v podzemí najdeme ještě garáže pro až 40 aut. Zájem o umístění dětí do školy je ze strany rodičů prý už teď velký.

„Ty první třídy jsme hned naplnili všechny tři. Druhou, třetí a čtvrtou třídu jsme převedli ze ZŠ Balabenka. Část té školy zůstane prázdná, takže ji nabízíme Anglickému gymnáziu nebo jiné střední škole. Je tady spousta prostoru, který je škoda nevyužít,“ říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík z ODS.

Od 90. let teprve druhá nová škola v Praze

Kvůli legislativě bude škola první rok fungovat jen jako detašované pracoviště Základní školy Novoborská. V září sem tak nastoupí asi 180 dětí, do budoucna by jich mohlo být až 800.

Ale ani to by podle pražského radního pro oblast školství Antonína Klecandy z hnutí STAN v příštích letech nemuselo stačit.

„Od 90. let byla v Praze postavena jen ZŠ Zličín a druhá je tato. Vznikla hromada škol jako přístavby, ale jako nová budova je tato druhá, což je velmi málo. Když se koukneme, kolik přibylo obyvatel, bytů a domů v Praze, je vidět, že to školství má nedostatečné kapacity,“ upřesňuje.

Praha s městskou částí proto chce na vedlejším pozemku postavit další školské zařízení. Jaké? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související