Hygiena i policie kontrolují dodržování zákazu prodeje HHC a dalších zakázaných látek

6. duben 2024 08:16

Seznam zakázaných látek by se měl rozšířit o další syntetické opiáty. Po zavedení zákazu HHC a dvou příbuzných látek na začátku března začali prodejci nabízet zatím povolené alternativy. Právě o jejich zákazu bude na základě návrhu ministerstva zdravotnictví v následujících týdnech jednat vláda.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba bude návrh na zařazení dalších sedmi látek do seznamu do 15. dubna v připomínkovém řízení. Pak ho projedná vláda. Prodejcům se návrh nelíbí.

Dopady zákazu na prodejce

„Celé je to situované, jak kdyby to byla cílená likvidace nás maloobchodníků, tak abychom při tom zákazu zlikvidovali zboží. My jsme ho likvidovali a je to zboží v rámci statisíců. Vložili jsme naše peníze zase do nových kanabinoidů, ty budou zase zakázané a my zase za statisíce budeme likvidovat zboží,“ myslí si provozovatel obchodů Green Rabbit v České Lípě a v Liberci Milan Kožárik. Podle něho by šel celý problém vyřešit stejně jako v případě nikotinových sáčků, tedy specializované prodejny a limit 18 let pro koupi daných látek.

„Budou chodit nové věci, silnější věci, a stát nemá šanci to uhlídat. Může dělat tyto postupné zákazy, ale lidi, kteří mají opravdu velký budget, v milionech, prostě pojedu dál. Na nás ten zákaz dopadl tím, že budeme teďka rušit pobočku,“ doplnil Kožárik.

Kontroly hygieniků

Do toho si prodejci stěžují také na velké množství kontrol od Státní potravinářské inspekce nebo Krajské hygienické stanice. Hygienická služba České republiky uvedla, že kontrol a souvisejících úkonů už bylo přes 1600 celém Česku. Jen v Libereckém kraji jich bylo bezmála 140.

„V rámci kontrol jsme zachytili více než 12 druhů výrobků, ať už se zakázanou látkou nebo výrobky přeznačené anebo výrobky, které vůbec označené nebyly,“ přiblížila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Hned několik kontrol zažil také Michal Marek z obchodu Stonebrose z Jablonce nad Nisou. „Byly tady dvě paní z hygieny, já, dva policajti a nikdo jsme nevěděl, co vlastně máme dělat. Ti policajti dostali nápad, že teda zavolají kriminální technickou policii. Pak už nám orgán začal zabavovat zboží, a pak už tady byl majitel,“ popsal Marek. Zabavené zboží zatím policie nevrátila. Podle informací, které podali provozovateli obchodu Radku Čechovi, mohou laboratorní analýzy trvat až dva měsíce.

Policejní kontroly

„Mohu zmínit, že jsme se zabývali již téměř desítkou případů, které nám byly předány ze strany Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Vzhledem k tomu, že v případech probíhají standardní úkony trestního řízení, které je ze zákona neveřejné, není možné poskytovat bližší informace,“ komentoval krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Pokud se u některého z prodejců prokáže držení látky, která od 6. března patří mezi zakázané, hrozí mu pokuta až 15 tisíc korun, v krajním případě až 8 let vězení.

Spustit audio

Související