I v genetice jsou emoce. Forenzní znalec nesmí nadržovat oběti, varuje Halina Šimková

Jediná, okem téměř neviděná stopa na místě činu – a neuvěřitelné množství informací, které z ní forenzní genetici dokážou vyčíst. „Dnes už poznáme nejen pohlaví, ale i to, ze kterého regionu osoba pochází. Na druhou stranu narůstá mobilita lidí a promícháváme se. Budoucí generace budou větší ‚směsí’, zatím ale tato analýza funguje velmi dobře,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou forenzní genetička Halina Šimková.

To ale není všechno. Věda už postoupila tak daleko, že stačí jediná vaše genetická stopa, aby odborníci – samozřejmě s těmi správnými nástroji a metodami – poznali, jaké jsou vaše fyzické parametry: barva očí, vlasů i další geneticky podmíněné vlastnosti.

„Naopak tělesná hmotnost je proměnlivá a jako taková není zakotvená v DNA,“ dodává Halina Šimková.

Čtěte také

Znalec musí ohlídat sám sebe

Přestože by se mohlo zdát, že forenzní genetika je „čistá“ věda, nezatížená vnějšími faktory, i tady sehrávají roli emoce. Specialista s tím musí počítat a sám sebe korigovat.


Ve chvíli, kdy pracujete na kauze, která zahrnuje třeba velmi brutální skutek, vnímáte lidský rozměr příběhu. Pak máte samozřejmě tendenci postavit se na stranu oběti.HALINA ŠIMKOVÁ

„Ve chvíli, kdy pracujete na kauze, která zahrnuje třeba velmi brutální skutek, vnímáte lidský rozměr příběhu. Pak máte samozřejmě tendenci postavit se na stranu oběti, hájit její práva a získat důkaz proti konkrétnímu pachateli. To ale může být zavádějící,“ varuje Halina Šimková.

Aniž si to totiž uvědomíte, přestáváte v tu chvíli být nestranným odborníkem. A neštěstí je na světě. „Pak se snadno může stát, že například genetický profil, který nemá takovou perfektní kvalitu, jakou by měl mít, budete za perfektní považovat,“ vysvětluje.

„Skutečný znalec to nesmí připustit. Ve světě už existuje řada mechanismů, jak právě tomuto zabránit: stopy se například analyzují anonymně, aby znalci neměli kontakt s případem jako takovým. Jinde je snaha znalce školit, zároveň se případ dělí mezi více znalců,“ říká Halina Šimková.

autoři: lvb , als
Spustit audio