Jak přelstít jarní únavu? Vůbec na ni nepomyslet

Je tu začátek astronomického jara. Ne každý se ale dokáže z hřejivých slunečních paprsků radovat. Trápí vás každoroční jarní únava? Jak proti ní bojovat? Zeptali jsme se psycholožky Jitky Douchové.

Jak a kdy se jarní únava projevuje a proč vůbec existuje, když konečně po dlouhé zimě vysvitne na dosud šedivé obloze vytoužené sluníčko?

„Je to zdánlivý paradox, protože jaro je příslib něčeho nového, jakýsi začátek nového životního cyklu. Leckdy je však více stresem, nutností adaptace na nové podmínky.

Zima je velmi dlouhá. Psychicky a prožitkově bývá nejhorším měsícem únor a na jaro se všichni těší. Ale březen je zase v rámci jara nejvíc zátěžový měsíc. Není totiž ještě skoro nic zeleného, všude bývá bláto, adaptace na něco nového lidi docela vysiluje.

Projevy mohou být různé, většinou to bývá ospalost, někdy jako doprovodný projev deprese. Je to prostě spojeno s menším množstvím energie – jak psychické, tak fyzické. Obě jsou vzájemně propojeny.

Myslím však, že jarní únavou vůbec netrpí každý. Je to jen fenomén, o kterém se velmi často mluví. Čím víc si uvědomujeme, že je tu březen a asi přijde jarní únava, tím více nad tím přemýšlíme. Vlastně to jakoby podporujeme a začneme u sebe projevy jarní únavy objevovat. Bývá to někdy začarovaný kruh.“

Co se doporučuje proti jarní únavě?

„Začnu tím nejjednodušším – životosprávou. Znamená to určitě změnit jídelníček, protože zima s sebou nese přece jen jakoby teplejší, hutnější pokrmy. Začít tedy s lehkou stravou s množstvím zeleniny, vitamínů, a hlavně se pohybovat. Zima sice nabízí třeba lyžování, ale spousta lidí se nehýbe vůbec.

Radím tedy začít rozhýbávat ztuhlé tělo. Se ztuhlým tělem jde totiž ruku v ruce i ztuhlá psychika. Je také hodně důležité vůbec si nepřipouštět, že by něco jako jarní únava mohlo nastat, a nepodléhat tomu.

Je dobré si uvědomit, že každé období, každý měsíc má svůj půvab, svoje kouzlo a něco, co je jedinečné. Toho bychom si měli být vědomi a měli bychom toho umět využívat.

Kromě pohybu je také důležité začít víc vnímat barvy. Ještě je nemáme v přírodě, ale pomůže nám změna oblékání, šatníku. Doporučuji také víc pohybu ve spojení s hudbou. Hudba a pohyb jsou totiž nesmírně energizující a jde zas o něco trošku jiného, než je sport.

Další dobrá věc je plavání, a to obecně – protože voda z nás symbolicky smývá únavu, balast, náplavu psychických i fyzických toxických látek po nicnedělání v zimě.“

autor: dkf
Spustit audio