Klid pomáhá, tréma motivuje, ví už herečka Klára Issová, pro kterou konzervatoří studium neskončilo

27. červenec 2023

„Nejdůležitější je příprava. Alespoň já to tak mám. Čtu pořád dokola scénář a pokaždé mě k té roli něco napadne,“ popisuje herečka, která se ve svém oboru nepřestává učit. Kde se cítí lépe, na place, nebo na své zahrádce? Má ještě nějakou hereckou metu, které by chtěla dosáhnout? Je rozdíl hrát Shakespeara v divadle nebo pod širým nebem? Bude třetí díl pohádky Anděl Páně?

„To, že jsem ukončila konzervatoř, neznamená, že studium končí. V každém oboru se dá pořád vzdělávat. Loni jsem začala studovat mezinárodní školu, čtu, chodím na workshopy,“ vypočítává Klára Issová.

Klára Issová

„Na divadelní roli se snažím pořádně nastudovat scénář a text, abych měla volnost. Pak už je to o tom vidět skrze oči té postavy. Divadlo je jiné než film.“

Nedílnou součástí herecké profese jsou konkurzy. „Každý se při nich snaží uklidnit, protože klid pomáhá. Ale tréma je svým způsobem zdravá, člověka motivuje a my stále překonáváme strach. I některým známým hercům se dělá pořád špatně, i když za sebou mají celoživotní kariéru,“ připomíná Klára Issová v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Bebarová , eh

Související