Kontroverzní projekt na výstavbu hotelu na chrudimském Resslově náměstí

5. červen 2006
Pod kůži

Chrudimské Resslovo náměstí se v budoucnu změní k nepoznání. Nejenom, že sem auta budou vyjíždět po takzvaných jezdeckých schodech a že se úplně změní půdorys náměstí na pravidelný čtverec, ale možná přímo v historickém centru vyroste moderní budova. Už před časem o tom rozhodla porota, která vybrala ze sedmi návrhů dva vítězné projekty. Především stavba hotelu vzbudila mezi obyvateli Chrudimi vlnu emocí.

Naďa Kubínková: Sedmičlenná porota, složená z odborné i laické veřejnosti, vybrala návrh Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře. Jejich nápad na dostavbu Resslova náměstí by tak zásadně změnil podobu historického centra. Podle chrudimského městského architekta Karla Téra je jejich návrh atraktivní a trochu výstřední, přesto do koloritu náměstí zapadne.

Karel Tér: Ten dům, je v podstatě výrazem soudobý a zároveň je velmi pokorný k tomu svýmu okolí. Vlastně do jistý míry jasně akcentuje to, že stojí vedle kostela a že kostel má vlastně navrch. Svou formou v podstatě je jaksi neagresivní.

Naďa Kubínková: Moderní stavba, která by měla vyrůst na Resslově náměstí vedle novogotického kostela, však vzbudila na veřejnosti vlnu emocí. V lidech evokuje vítězný návrh architektů balík slámy nebo stodolu.

Projev občana: Ten ráz starý, tak to zapadá do tý starý Chrudimi a myslím si, že to je takový módní výstřelek. Jako ne, byla bych proti.

Do historického města postavit něco zcela novýho, to je nemožný. Postavit to jako to bejvalo, to už neodpovídá dnešnímu trendu a postavit tam něco moderního jako jsem tak viděl tu velikánskou krychli, takovou tu stodolu, tak to si myslím, že je až příliš násilný.

Mě se to líbí tak, jak to tady je.

Naďa Kubínková: V rozpacích je i investor stavby Milan Kušta. Ten pro vítězný návrh nehlasoval.

Milan Kušta: Samozřejmě budu ctít výsledky architektonické soutěže, protože tak musím učinit. Pravdou je, že co e týká dostavby toho hotelu vedle kostela, tak tam žádný z těch vítězných projektů mě nějak osobně neoslovil. Dělal jsem anketu, kde jsem se dotazoval veřejnosti, jaký je její názor. Ten je podobný mému. Top znamená, budeme hledat řešení, které vyplývá z té architektonické soutěže. Můj názor je takový, že bych asi dále jaksi pracoval s architekty těch dvou vítězných projektů a snažili bysme se jaksi jejich myšlenky trošičku usměrovat vzhledem k tomu, co bude přijatelné pro památkáře a vůbec pro ty zúčastněné účastníky toho řízení a samozřejmě i pro veřejnost.

Naďa Kubínková: Co se týče stavby hotelu, počítá podnikatel Kušta s určitým kompromisem.

Milan Kušta: Budu usilovat o nějaký výrazný kompromis,protože já si myslím, že architektura nemá být šedivá, ale pravdou je, že ty vítězné projekty nebyly mým šálkem kávy taky a já samozřejmě nebudu stavět objekty, který se mi nelíbí. Co se týká názoru veřejnosti, ten je pro mě důležitý, samozřejmě ho vnímám. Na druhou stranu je část mírně nevýrazná část veřejnosti, která si zvykal na to, že tam žádná stavba není, a i kdybych tam přemístil Staroměstský orloj, tak by se jim to nelíbilo.

Naďa Kubínková: Chrudimský starosta Ladislav Libý však tvrdí, že obavy veřejnosti jsou zatím předčasné.

Ladislav Libý: Hlavně bych chtěl zopakovat to, co říkal předseda poroty pan profesor Kotalík, když říkal - pánové, jestli si myslíte, že to, co se dneska vybere, bude na náměstí stát, tak se hluboce mýlíte, protože tyto architektonické soutěže vybírají jméno architekta, vybírají určitou myšlenku, ale nikdy se ještě nestalo,a by konečné dílo, které po takovéto soutěži někde vzniklo, bylo totožné s tím, které bylo vybráno.

Naďa Kubínková: K návrhům se už vyjádřil i pardubický Památkový ústav. Jak uvedla Blanka Adámková, stavebník musí splnit platné a závazné předpisy, jako je například vyhláška o městské památkové zóně.

Blanka Adámková: Všechny tyhlety náležitosti stavebník musí splnit. Jestliže se do těchhle těch předpisů vejde, tak potom samozřejmě stavět může a bude rozhodovat město, protože jsme dospěli k závěru, že památkáři nejsou od toho, aby rozhodovali, jestli se jedná o kvalitní architekturu nebo ne. K tomu památková péče prostě neslouží.

Naďa Kubínková: Jak tedy bude Resslovo náměstí nakonec vypadat, je otázkou kompromisu, peněz a konečného rozhodnutí města a samotného investora.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu