Kvalitu stavby si pohlídejte smlouvou o dílo

Od příštího roku by měly začít platit dvě sazby DPH, a to 20 a 14 procent. Zdražení se dotkne všech aspektů našeho života a otázkou zůstává, jak se s nimi spotřebitelé i firmy vypořádají. Kvůli očekávanému zvýšení cen se lidé budou snažit zakoupit byt nebo objednat stavební práce ještě se stávající DPH ve výši 10 procent. Pokud to stihnou do konce letošního roku, mohou výrazně ušetřit. Ale ne vždy tomu tak je. Povíme si to s Marcelou Karešovou z portálu Poradnavěřitele.cz.

Lidé budou asi chtít ještě na poslední chvíli ušetřit a uhradit stavebním firmám co nejvyšší zálohu. Mají ale spotřebitelé vždy jistotu, že o své peníze nepřijdou?

„Lidé by se měli hlavně ve stavebnictví zvlášť dobře rozmyslet, jak vysokou zálohu stavební formě poskytnou. Je pravda, že na rozdílu v DPH se dá ušetřit až několik desítek tisíc, ale je třeba se vždy rozmyslet, jestli toto riziko stojí za to. Pokud firmě pošlete platbu předem, existuje nebezpečí, že firma nemusí odvést ptáci kvalitně. Případně ji nemusí provést vůbec a vy se pak následně budete o své peníze soudit. Ze zkušeností víme, že je lepší zálohy rozvrhnout do několika částek a ty pak z větší části uhradit až poté, co je práce hotová a zkontrolujete si ji. Rozhodně tedy nedoporučuji posílat všechny peníze předem na účet stavební firmy jenom proto, abychom ušetřili na DPH.“

Tomuto riziku se ale dá předejít řádně sepsanou smlouvou o dílo. Kde ji může člověk najít a co má všechno obsahovat?

„Smlouva o dílo je docela závažná záležitost a jedná se vždycky o větší objem peněz. Dílo by se mělo přesně definovat a smlouvu sepsat s advokátem nebo právníkem. Je to důležitý krok, který vám v budoucnu může ušetřit spoustu peněz. Často se jako advokáti setkáváme se smlouvami staženými z internetu, které sice jsou k dispozici zdarma, ale při případném soudním sporu značně znevýhodňují zadavatele práce, protože nezohledňují veškerá rizika a specifika, která by ve smlouvě měla být zanesena, aby zadavatele dostatečně ochránila.

Smlouva by určitě měla ošetřit způsob, termíny a četnost staveb mezi zadavatelem a realizátorem stavby, dále by měla mít časový harmonogram prací a sankce za nedodržení termínů. Je tedy potřeba definovat rozsah prací, jak má dílo vypadat, jakým způsobem se bude řešit objednávka, kontrola odvedené práce, jak se budou objednávat, realizovat a platit takzvané vícepráce, které vyžadují samostatné rozpočty. Je potřeba ošetřit i záruku za dílo, za odvedené práce a určit způsob a termín pro odstranění závad. Délku záruky stanoví zákon a smlouvou se dá ošetřit záruka i nad rámec této doby. Pokud však zaplatíme předem, můžeme na tom následně už těžko něco měnit.“

autor: dkf
Spustit audio