Liberecká korupční kauza: Neodvolaný primátor a nový náměstek

26. duben 2024 10:08

Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem se ve čtvrtek 25. dubna 2024 neúspěšně pokusilo odvolat primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj v souvislosti s nedávnou razií na magistrátu, po které policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili osm lidí. Jednání zastupitelstva sledovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Návrh opozičního uskupení Liberec otevřený lidem vyvolal rozsáhlou debatu, kterou chvílemi doprovázely i emoce některých zastupitelů. Nakonec se opoziční návrh nedostal mezi body jednání. Pro jeho zařazení hlasovalo 6 z 36 zastupitelů; ke schválení bylo potřeba 20 hlasů.

Opozice chtěla primátora Liberce Jaroslava Zámečníka odvolat proto, že je podle ní politicky odpovědný za to, jak Rada města i koalice fungovala a funguje. Vypovězení koaliční smlouvy ODS, rezignace náměstka Petra Židka, který je obviněný z korupce, a prověření je proto podle nich nedostatečným řešením.

Primátor podle uskupení pochybil. To, že se bod nepodařilo projednat, považují pouze za potvrzení jejich názoru. „(Je to) důkaz absence sebereflexe celé Rady města. Snažili jsme se tam ten bod dostat především proto, abychom naznačili, jak velký a zásadní problémy se staly, jaké problémy svým rozhodováním v Radě města způsobili,“ vysvětlil zastupitel uskupení Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman.

Podle primátora bylo řešení situace správné. Nejen, že koalice vypověděla smlouvu ODS, ale primátor také nechal prověřit všechny zakázky, které zpracovával vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáš Hýbner, který je v kauze také obviněný. Stejně tak nechal Jaroslav Zámečník prověřit zakázku na opravu libereckého bazénu.

Opozice, konkrétně Jindřich Felcman, se podle primátora Zámečníka chce dostat do koalice. Kvůli odmítnutí se teď snaží primátorovo jednání zpochybňovat. Primátor proto před zastupiteli jednoznačně prohlásil, že neodstoupí.

Zastupitelé v souvislosti s korupční kauzou také schválili rozdělení pravomocí bývalého náměstka Petra Židka. Majetkoprávní záležitosti a sport převzal náměstek Adam Lenert z hnutí ANO. Petr Židek měl na starost taky rekonstrukci městského bazénu, tu převzal primátor Jaroslav Zámečník.

Jako dalšího náměstka primátora zvolili zastupitelé Vojtěcha Prachaře z hnutí ANO. Bude mít na starost energetiku a Smart City, tedy projekt takzvaného chytrého města, které se snaží zefektivnit fungování infrastruktury a klíčových služeb pomocí moderních informačních technologií.

Spustit audio