Liberecký dopravní podnik testuje v několika vozech MHD nové odbavovací strojky

21. únor 2024 11:49

Od středy 21. února 2024 začaly v některých vozech MHD v Liberci fungovat nové odbavovací strojky. Dopravní podnik spustil dlouho odkládaný zkušební provoz nového systému. Jak funguje, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Nové odbavovací strojky ve vozech MHD v Liberci

Odbavovací strojky začaly zatím furngovat v 11 autobusech a 3 tramvajových soupravách liberecké MHD. Vozy, které už mají nový systém spuštěný, dopravní podnik označil speciální samolepkou. Na těchto vozech dopravní podnik nový systém vyzkouší. Potřebuje zjistit, jestli například v odlehlých částech města nebude vypadávat spojení.

Testovat by se měl zhruba týden a potom chce dopravní podnik zapojit všechny vozy. Podle dopravního ředitele dopravního podniku Martina Hettnera by revizoři měli být k cestujícím tolerantnější. Systém ještě není ve všech autobusech a tramvajích, a lidé si na něj budou teprve zvykat.

Nové strojky jsou součástí krajského odbavovacího systému. Lidé si tak budou moct koupit jízdenku nejen po Liberci, ale taky v rámci celého Libereckého kraje. Cílovou zastávku si na zařízení budou moct vyhledat buď pod názvem místa, nebo číslem zóny. Jízdenky budou moct platit platební kartou a novou kartou Opuscard+. Cena pro dospělého je 28 korun, tedy o 6 korun míň než u papírové jízdenky.

Vozidla, ve kterých funguje nový odbavovací systém, jsou označena samolepkou

Dopravní podnik chtěl systém za téměř 11 milionů korun spustit už na začátku roku 2024. Nové strojky tomu ale nebyly uzpůsobené. Dopravce je proto musel nechat přeprogramovat, což trvalo více než měsíc. Nyní je v provozu část z nich a další by se postupně měly přidávat.

Spustit audio

Související