Lidé v Semilech mohou vybírat z 10 návrhů na vylepšení veřejného prostoru. Čas je do konce listopadu

3. listopad 2022 09:40

Obyvatelé Semil mohou do konce listopadu 2022 hlasovat o tom, co by se dalo v jejich městě vylepšit. Do užšího výběru se dostalo deset návrhů, ze kterých vyberou, na co dá město peníze z tak zvaného participativního rozpočtu.

Čtěte také

O návrzích mohou lidé hlasovat do konce měsíce, do 4. listopadu elektronicky na stránkách města, od pondělí 7. listopadu už jen osobně na podatelně městského úřadu.

Město Semily na projekty vyčlenilo 1 milion 325 tisíc korun. Lidé poslali na úřad 23 návrhů; do užšího výběru se jich dostalo 10. Předpokládané náklady se pohybují v jednotlivých případech od 200 tisíc do 650 tisíc korun. A lidé mohou vybrat dva návrhy, do kterých by město podle nich mělo investovat.

Mezi návrhy jsou například rekonstrukce dětského hřiště v Bítouchově nebo obnova sportovního hřiště mezi ulicemi Benešovská a Mikoláše Alše, které je určené pro míčové sporty. To jsou příklady projektů pro děti a mládež.

K dalším patří třeba návrh na vytvoření malého parčíku na Komenského náměstí nebo výsadba stromů v ulici 5. května a na Mírovém náměstí; jde například i opravy schodů nebo chodníků.

Výsledky, tedy dva vítězné návrhy, budou vyhlašovat semilští zastupitelé na svém zasedání 12. prosince v 17. hodin.

Lidé o investicích z participativního rozpočtu hlasují i v Turnově

V Turnově tamní obyvatelé vybírají z celkem devíti návrhů. Peníze z participativního rozpočtu tam mají rozdělené na dvě kategorie. Do první posílala své návrhy veřejnost a je v ní k rozdělení půl milionu korun. Ve druhé kategorii rozhodovaly o částce 200 tisíc korun školní a městský parlament.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související