Lupénka bývá vidět, i proto pacient trpí. Není ale infekční

29. únor 2024

Kožní lékaři mají dnes poměrně dobrý arzenál léků pro zvládnutí diagnózy psoriáza. I tak je ale třeba počítat s tím, že lupénka je léčitelná, zvladatelná, není ale zcela vyléčitelná. A potom jsou tu nepříjemné souvislosti, například současné postižení kloubů.

Velkou službu nabízí současná možnost předepsat biologika – biologickou léčbu. Zároveň je ovšem dobré vědět, že nejde o metodu – léčbu první volby. Nejde o to, že biologika dostane, kdo má štěstí, spíš ten, kdo vyzkoušel předchozí terapii – lokální mazání nebo třeba léčbu systémovou. Je to ale zatím léčba „poslední volby” – když nic jiného nefunguje, zároveň poslední možnost se vším, co to může znamenat. 

Stačila by ta kůže

Psoriáza je nepříjemná pro pacienta z podstaty: je to nemoc zevní, kožní, často s velmi viditelnými projevy. Už toto část postižených nedobře snáší psychicky. Žel, nepřidají jim nepříznivé reakce okolí, veřejnosti kupříkladu na plovárnách.

Ještě k tomu je to nemoc „přátelící se“ s přudruženými potížemi, komorbiditami. Své o tom velmi dobře vědí třeba pacienti a posluchači v péči dermatologa a zároveň revmatologa.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio