Marek Adamczyk o roli Miloše Formana: Jeho odjezd do USA je kontroverzní. Držet se svého snu za každou cenu není ideální

28. březen 2024

Zkouší roli v incenaci Forman o známém milovníkovi filmu, života a tlustých doutníků. „On tím zapuzoval chuť na cigarety, takže to bral jako něco pro zdraví,“ směje se. Co prozradil o seriálu Mozaika? Bylo pro něj StarDance těžké víc fyzicky, nebo psychicky? Hraje rád v alternaci? A jak vzpomíná na svůj půlroční pobyt v Británii?

V tomto ohledu se Marek Adamczyk do role Miloše Formana vpravoval lehce, protože i on má doutníky rád. „Když mi lidi dávají dárky k premiéře, rád si poručím doutníky. To je pro mě nejoblíbenější dárek. Naštěstí nemám do roka těch premiér moc,“ usmívá herec.

Marek Adamczyk

Známé osobnosti je třeba připomínat. „Pořád nám mají co říct. Není nejlepší žít tím, že to dobré už bylo a uzavřít se v minulosti. Zajímavé jsou i věci, které nás dnes obklopují. Je dobré dívat se do minulosti a brát si z ní to zajímavé,“ zamýšlí se Marek Adamczyk, když mluví o roli na Letní scéně Muzea Kampa.

Téma svobody bylo pro Miloše Formana zásadní. „To, že tady všechno nechal, zpřetrhal všechna pouta a odjel do Ameriky, je něco, co by ne každý byl ochotný udělat. A taky by to v mnoha případech bylo správně, protože držet se svého snu za každou cenu taky není ideální. Formanovi to ale vyšlo a myslím, že je to kontroverzní krok. V inscenaci by se tohle mělo objevit.“

„Na své cestě k úspěchu jistě bojoval s pochybnostmi. Ale on tomu věřil a víra, že se to zlepší, ho nikdy neopustila,“ uzavírá herec Marek Adamczyk v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

Marek Adamczyk
autoři: Vasil Fridrich , eh

Související