Město Jablonec zvažuje, jak nahradit vyhořelé Sluneční lázně u přehrady Mšeno. Má tři varianty

12. září 2022 15:26

V Jablonci nad Nisou v závěru třetího srpnového týdne skončí sanace vyhořelých Slunečních lázní u přehrady Mšeno, které oheň zničil 17. srpna. Co s vyhořelým areálem bude dál, řešila i rada města. K čemu dospěla, zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Jablonečtí radní se dohodli, že oni sami už o dalším osudu vyhořelé stavby nebudou chtít rozhodovat. Podle mluvčí magistrátu Jany Fričové se shodli na tom, že o budoucnosti turistického místa budou jednat až noví představitelé po komunálních volbách, které jsou naplánované na pátek 23. a sobotu 24. září.

V úvahu podle ní přichází replika stavby, která na místě do požáru stála, může tam vyrůst i nová budova, na kterou už existuje projekt s platným územním rozhodnutím a je možné, že na místě vyroste něco jiného, na co se vyhlásí architektonická soutěž.

Aktuálně pokračuje sanace vyhořelého areálu, která bude stát přes jeden milion korun. Bourání zbytků vyhořelých budov a vyklízení pozemku má být hotové nejpozději v pátek 16. září, potom dostane areál zpět do správy dosavadní nájemkyně, která má s městem platnou smlouvu.

O rekonstrukci a vylepšení Slunečních lázní u jablonecké přehrady Mšeno se hovoří už asi 15 let. V roce 2007 si tehdejší vedení města nechalo vytvořit studii na novou podobu areálu od kanceláře Ateliér 4. Město ale nezískalo dotaci. Tehdejší studie za desítky miliónů korun například počítala i se zimním provozem.

Nová studie, kterou vytvořilo stejné studio, počítá se stavbou ze dřeva a průsvitných stěn, která by návštěvníkům nabídla odpočinek a soukromí ve stínu zahradního atria. Z horní terasy by pak nabídla rozhled na přehradu. Architekt Petr Stolín v minulosti řekl, že v přízemí atria by měla být restaurace a sociální zázemí se sprchami i převlékárnami. Mělo by tam být i kryté sezení. Model návrhu si tehdy lidé mohli i prohlédnout. Stavba nových Slunečních lázní neprošla, část obyvatel města i opozice si přála zachovat jejich historickou podobu.

Sluneční lázně postavili v roce 1927. Nabízely občerstvení, ale i sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část. Už před požárem byly ve špatném stavu a už neplnily svou funkci. Větší část areálu zničil 17. srpna požár, škodu město odhadlo na zhruba deset milionů korun. Příčinou vzniku požáru se zabývají kriminalisté.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související