Město Liberec si na přestavbu plaveckého bazénu vezme úvěr. Stavba má začít v lednu 2024

30. červen 2023 11:22

Oprava městského bazénu v Liberci má stát 1,2 miliardy korun. Město chce většinu této částky pokrýt z úvěru. Přes nesouhlas opozice si plánuje půjčit tři čtvrtě miliardy.

Čtěte také

Vedení města Liberec schválilo modernizaci městského plaveckého bazénu za zhruba 1 miliardu milionů korun. Ve čtvrtek 29. června 2023 pro to hlasovalo 25 z 35 přítomných zastupitelů. Město má v plánu kompletní rekonstrukci areálu. Bazén kvůli ní bude uzavřený dva roky.

Na jednání se čekala se bouřlivá diskuze a skutečně nastala. Ke slovu se hlásili střídavě pouze opoziční zastupitelé z hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) a své otázky radním pokládali déle než hodinu a půl.

Přestavbu považují za zbytečně nákladnou a neúspěšně navrhovali, aby rekonstrukci město dělalo po etapách a v menším rozsahu. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman například uvedl, že jde o nejdražší podobný projekt v Česku.

„Vyžádali jsme si (podklady) v rámci komise pro veřejné zakázky rekonstrukcí a novostaveb bazénů a koupališť bazénů a koupališť v České republice. Ten materiál obsahuje rešerše 67 stavebních akcí, které města v posledních 15 letech provedla se svými bazény a koupališti, a jenom jedna překročila cenu 500 milionů. Máme tady materiál, který obsahuje záměr na nejdražší rekonstrukci bazénu v Česku v jeho historii,“ řekl na jednání.

Jeho spolustraník Jaromír Baxa zase kritizoval vysoký úvěr, který si vedení města na rekonstrukci bazénu chce vzít. Mělo by jít o 750 milionů korun. Cokoliv nad půl miliardy je podle něj mimo finanční možnosti města.

Zuzana Kocumová z uskupení LOL upozornila na to, že ne vše je v havarijním stavu, takže se nemusí dělat kompletní rekonstrukce, ale pouze kosmetické opravy nejhorších částí bazénu. Ty by podle ní měli stavbaři dělat po etapách a tím by město zabránilo dvouletému uzavření bazénu.

Náměstek primátora Petr Židek z ODS vysokou cenu rekonstrukce vysvětil inflací, růstem cen stavebních prací i lidské práce. Před třemi lety by to podle něj bylo 650 až 700 milionů. Zároveň řekl, že věří, vzhledem ke zklidňování trhu, že vysoutěžená zakázka na modernizaci plaveckého bazénu bude nakonec nižší, než 1,2 miliardy korun, se kterými se teď počítá.

Uvedl také, že pouze dílčí opravy, jak to navrhovala opozice, by podle něj rekonstrukci jen oddálily. Kompletní opravu považuje pro bazén za nejrychlejší a nejefektivnější cestu. Podle harmonogramu se bazén začne rekonstruovat v lednu.

Stavbaři by měli bazén celý přestavět. Zůstat by měl jen venkovní skelet, který vzdá hold jeho projektantovi Pavlu Švancerovi. I po rekonstrukci by měl areál zůstat v duchu původní architektury s typickou červenou mozaikou a bílými keramickými obklady.

Nejvýraznější změnou budou šatny pro muže a ženy. Vznikne jedna velká bezbariérová v suterénu bazénu. Wellness bude nově na místě dnešních dámských šaten a fitness tam, kde jsou teď ty pánské. Na svém místě kromě bazénů zůstane jen restaurace.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související