Moje babička šila pro Českou besedu. Absolventku textilní fakulty TUL inspirovaly lidové kroje

14. červen 2023

Mezi prvními studenty, kteří absolvují magisterský obor textil, oděv, sklo a šperk na textilní fakultě Technické univerzity v Liberci, je i Kateřina Švecová, rodačka z malé obce nedaleko Litomyšle. Při módní přehlídce, která zakončila studium, předvedla modely inspirované lidovým krojem.

Kateřinu Švecovou inspirovaly k tvorbě oděvů lidové kroje z Litomyšle

„Moje babička dřív šila pro Českou besedu. A teď u nás, v Dolním Újezdě, si nechali udělat jednoduchou repliku litomyšlského kroje. Takže to mě přimělo dostat se k tomu blíž,“ prozrazuje Kateřina Švecová, co ji ke krojům přivedlo.

„Sukně je posazená výše, než u většiny krojů, lehce pod prsa, takže má takový renesanční střih. Klade se na živůtek. Je tam 6 spodniček, na rozdíl třeba od Moravy, kde jich je kolem 20,“ popisuje rozdíly kroje typického pro Litomyšl.

Lidové prvky se v poslední době objevují i v kolekcích známých návrhářů. „Lidé si začínají lehce uvědomovat, co během toku času ztratili, a snaží se tradiční lidový oděv dostat zase do popředí, pro novou generaci je to vhodné připomenutí toho co jsme měli,“ myslí si Kateřina Švecová.

A jak vidí uplatnění krojů v moderní době? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související