Na Císařském kameni vyroste nová rozhledna, původní zbourají

14. květen 2018

Rozhledna na Císařském kameni je významnou turistickou atrakcí. V současné době je ale uzavřená. Místo nákladných oprav původní stavby na místě vyroste nová rozhledna, která by měla být otevřena ještě letos v létě.

Dřevěná rozhledna z roku 2009 prošla v loňském roce pravidelnou kontrolou, při které se ukázalo, že vyžaduje výraznější servisní zásah. „Rozhodli jsme se místo nákladných investic do oprav a krátkodobého prodloužení životnosti původní dřevěné rozhledny pro výstavbu rozhledny nové,“ uvedl starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka.

Vyhlídková plošina původní rozhledny leží ve výšce 18 metrů. Nová ocelová konstrukce dovolí zvýšit rozhlednu o 3 metry, tedy z původních 18 metrů na 21 metrů. Nabídne tak výrazně lepší výhled do okolí.

Podle starosty roční návštěvnost rozhledny mnohonásobně převyšuje původní odhady. Na vrcholku Císařského kamene dřevěná konstrukce podléhá vlivům počasí. Z toho důvodu bude mít nová rozhledna ocelovou konstrukci s dřevěným opláštěním. Vizuálně bude velmi podobná původní rozhledně.

Výstavba nové rozhledny začne ještě letos a už během léta by na vrchol mohli vystoupat první návštěvníci. „V současnosti děláme vše pro to, abychom stihli novou rozhlednu otevřít ještě v průběhu letošní sezóny,“ doplnil Pohanka.

Vizualizace nové rozhledny na Císařském kameni
autoři: Tomáš Hanzl , reČRoL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.