Na Přerovsku stále existují místa, kde lidé často využívají telefonní automaty

18. srpen 2014

Český telekomunikační úřad dnes ukončí tendr na nového provozovatele veřejných telefonních automatů. Příští tři roky mají pokrývat stejný počet obcí jako dosud. Například na Přerovsku stále ještě existují místa, kde je lidé využívají.

Státem dotovanou službu pěti a půl tisíce telefonních automatů dosud zajišťovala společnosti 02, dalších zhruba 10 tisíc funguje na základě komerčního provozu. Veřejné telefonní automaty mají příští tři roky pokrývat stejný počet obcí jako dosud.

Například v Radslavicích mají možnost lidé telefonovat hned ze dvou telefonních budek, obě jsou na opačných koních vesnice. Jak říká paní Alena Kršková, lidé z nich volají jen výjimečně. „Máme mobily. Jedině nějakou pohotovost nebo něco takového.“

V podhorské vesnici Olšovci, ležící mezi Hranicemi a Potštátem, žije bezmála pět stovek lidí. Telefonní automat tam mají na budově obecního úřadu.

„Je to taková nostalgie, co si budeme nalhávat, syna baví házet tam mince, že to cinká. Dnes se mi zrovna vybil mobil. Jsme tady na dovolené, měl jsem pár drobných, tak jsem tady zastavil, abych si zavolal,“ vysvětluje mladý muž.

Opodál přešlapuje netrpělivě mladá žena a čeká, až muž hovor ukončí. „Jsem na mateřské dovolené, mám doma malou dceru. Šla jsem ven pro poštu, průvan mi zabouchl dveře a mobil mám doma. Nebýt té budky tady, tak nevím,“ říká paní Irena, která volá manželovi, aby rychle přijel z práce a přivezl klíče.

Čtěte také

Mladá maminka bydlí v domě naproti a z okna vidí přímo na telefonní automat, občas prý zaslechne i hlasy. Podle ní zdejší přístroj lidé stále využívají.

„Třeba přes léto, když jsou diskotéky, mladí lidé si volají taxi. Ale i přes zimu se to využívá. Třeba turisti se tady zastaví. Hodně volávají odsud lidi,“ potvrzuje.

Ani se změnou provozovatele lidé o telefonní budky nepřijdou. Stát jejich fungování garantuje obcím do dvou tisíc obyvatel. V případě nedostatečného pokrytí signálem mobilních operátorů i do 5 tisíc lidí. Nic na tom nemění ani fakt, že mobily z domácností pevné linky téměř vytlačily. Za posledních 10 let klesl i počet telefonních budek na polovinu.

V současné době stát přispívá společnosti 02 na provoz pět a půl tisíce telefonních budek. Ostatní z celkového počtu patnácti tisíc operátor provozuje bez dotací na základě komerčního provozu.

autor: zem
Spustit audio