Násilí mezi dětmi. V Jablonci nad Nisou parta dětí napadá své vrstevníky a útoky si natáčí na mobilní telefony

23. květen 2023 11:08

Městská policie a magistrát v Jablonci nad Nisou řeší problém s dětským gangem, který napadá své vrstevníky. Jak chce město situaci řešit, jsme se zeptali velitele městské policie Michala Švarce.

Byli jsme velmi nemile překvapeni netečností svědků. K napadením došlo na dost frekventovaných místech a na záznamech je vidět, že kolem procházejí lidé a nereagují...
ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Michal Švarc

V Jablonci nad Nisou terorizuje skupinka výrostků tamní děti. Na násilí upozornil jeden z rodičů poté, co napadli i jeho syna. Útoky si mladí násilníci natáčejí na mobilní telefony a videa sdílejí na sociálních sítích.

„Byli jsme velmi nemile překvapeni netečností svědků těch událostí, kterou jsme zaregistrovali na pořízených videozáznamech. K napadením došlo na dost frekventovaných místech a na těch záznamech je vidět, že kolem procházejí lidé a nereagují,“ informoval ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Michal Švarc.

„Vyzvali jsme lidi, a já je o to prosím, aby v případě, že budou svědky takovéhoto jednání, zavolali na tísňovou linku Policie České republiky 158, nebo městské policie 156 a oznámili to. Žijeme v jednom městě a, nechci přivolávat nic špatného, ale může to jednou potkat i někoho z jejich příbuzných.

Čtěte také

Chci tedy poprosit a požádat, aby lidé nebyli neteční, a jsou-li svědky, nebo obětmi takového jednání, aby to ohlašovali. Policie nebo městská policie zařídí okamžitý výjezd hlídky na místo, ta vše zajistí a pokračování takového jednání zamezí. A z našeho pohledu se pak i lépe dokumentuje, kdo byl na místě, kdo je svědek, kdo je poškozený, než když se to pak zpětně dohledává,“ apeluje Michal Švarc.

Co mají dělat rodiče, kteří mají podezření, že je jejich dítě obětí agresorů? Zaměřuje se policie také na prevenci, například ve školách, aby se podobným incidentům předcházelo? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Eva Malá , Iveta Kalátová , reČRoL
Spustit audio

Související