Návrat atmosféry bytového divadla. Vršovické divadlo MANA vezme diváky do podkroví i do suterénu

26. únor 2024 10:53

Pech pod střechou a Požár v suterénu, dvě brilantní komedie od Pavla Kohouta. Renomovaný dramatik tyto jednoaktovky napsal pro bytové divadlo na začátku 70. let, kdy byl pronásledován komunistickým režimem. V novém nastudování je uvádí Vršovické divadlo MANA.

„Ty hry nám přijdou zábavné a vypadalo to, že tady v divadle jsou dva ideální prostory. Jedna hra je Požár v suterénu, druhá Pech pod střechou, tak jsme se rozhodli, že podkroví i suterén máme, že by se to dalo hrát jako takové site specific přímo v těch prostorech,“ vysvětluje režisér Josef Kačmarčík.

Forma bytového divadla, rozšířená v disidentských kruzích v období normalizace, je pro něj novinkou. Malé a omezené prostory navozují i tísnivý pocit totalitního období, kdy soukromý život jednotlivců byl neustále sledován státní mocí.

Vršovické divadlo MANA využije suterén i podkroví

„Samozřejmě chci doufat, že totalitní režim už máme navždycky z krku, ale právě ten zásah do soukromí, že najednou k člověku promlouvá někdo shůry a začne mu vysvětlovat, kdo vlastně je a jaké má problémy. Že vlastně není tak v pořádku, jak si myslí, to mi připadá hodně aktuální,“ dodává režisér.

V hlavních rolích se představí herečka Eva Leimbergerová a Zbigniew Kalina. Dále se do prostoru pro 25 diváků vešli ještě Ondřej Volejník, Tereza Nekudová a Václav Hanzl.

Obě aktovky uvádí v jednom večeru Vršovické divadlo MANA. Po premiéře 23. února jsou nejbližší představení 4. a 26. března.

Podle čeho herce do dvou komedií Pavla Kohouta Pech pod Střechou a Požár v suterénu vybírali? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související