Ne každá bolest zad je způsobená mechanicky. Potýkáme se se světem zaměřeným na výkon, tvrdí fyzioterapeut

17. prosinec 2015

Možná teď sedíte u počítače. Nebo máte právě dlouhou chvíli a postáváte. Obojí se však musí podle fyzioterapeuta Tomáše Rychnovského umět. Jak tedy máme správně stát a jak co nejlépe sedět, abychom neubližovali páteři?

Rozkročte se na šířku o trochu větší než vaše pánev, jemně pokrčte kolena a jednu ruku si položte na spodní záda a přesvědčte se, že v těchto místech je vaše páteř rovná. Pokud ne, podsaďte boky, abyste rovnost našli. Tak nějak bychom měli podle Tomáše Rychnovského správně stát. „I v tomto postoji bychom měli být schopni dýchat do břicha,“ zdůrazňuje tento fyzioterapeut v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Dýchat do břicha bychom měli i vsedě. „Dech nám má nafukovat břicho a žebra by se nám neměla zvedat k hlavě,“ připomíná s tím, že také dítě se hned po narození nadechuje do břicha. Během několika málo let však může o tento návyk přijít. „V té chvíli, kdy mysl není spokojená, cítí se být zahnaná do kouta,“ nastiňuje Tomáš Rychnovský.

Dětskou mysl může zahnat do kouta kdokoliv, i když za hlavní důvod nespokojenosti dětí považuje Tomáš Rychnovský svět, který zapomněl, jak žít. „Dítě má v hlavičce rozpor. To ovlivňuje vývoj jeho mysli i tělesný projev,“ zamýšlí se.

Čtěte také


Jóga neznamená vždy plus
„Spousta lidí nevnímá své svaly a tělo a je schopna v dobré víře přetěžovat při cvičení to, co už přetěžují sezením v kanceláři,“ upozorňuje Tomáš Rychnovský. „Je důležité si uvědomit, co je lepší a bezmyšlenkovitě nespoléhat na nějaký koncept,“ myslí si.

I dospělí se potýkají se současným světem, který je zaměřen na výkon. „Přál bych si, aby nám bylo jasné, že v životě má smysl jen to, v čem jsme rádi,“ říká Tomáš Rychnovský a dodává: „Každý sice musíme zaplatit nájem, ale v životě jsou důležitější věci, které jen tak nepřekryjeme autem, kobercem nebo čímkoliv materiálním.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio