Nejlepší sekačka na trávu? Divocí poníci. Vypustili je do ptačího parku Mnišské louky u České Lípy

Divocí poníci pomůžou s údržbou ptačího parku Mnišské louky u České Lípy.

Česká společnost ornitologická (ČSO) tam v tomto týdnu vypustila první čtyři dospělé klisny exmoorských pony, celkem by jich mělo být pět.

“Spásat budou území zhruba pěti hektarů. Jejich úkolem je potlačit dominantní druhy trav a kopřivy, snížit výšku porostu, dát tak prostor ostatním rostlinám a pomoci vytvořit ideální podmínky pro ptáky i další živočichy,” řekl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Na přeměně zhruba sto hektarů rozsáhlých mokřin ve velkém zákrutu říčky Ploučnice u České Lípy na ptačí park pracuje ornitologická společnost od roku 2019.

“Kromě toho, že ti koně jsou sami krásní a sami jsou hodnotou, pro nás mají přidanou hodnotu. Je to ta nejlepší sekačka na trávu, kterou si můžeme představit. Na rozdíl od všech mechanických sekaček dělají mozaiku, tu si kousnou, tam si kousnou, tady vydupou, udržují tu plochu otevřenou ve stavu, který je zajímavý pro ptáky, ale také třeba pro rostliny,” vysvětlil ředitel ČSO.

V zahraničí je podle Vermouzka obhospodařování cenných přírodních stanovišť extenzivní pastvou divokých koní rozšířené. Mnišské louky jsou už třetím z pěti parků ČSO, kde budou divocí poníci s údržbou pomáhat. Jak důležitá je pastva velkých kopytníků pro podporu ohrožených a ubývajících lučních i dalších mokřadních druhů ptáků, ukazují podle něj zkušenosti z ptačích parků Josefovské louky u Jaroměře a Kosteliska u Dubňan.

autor: Jiří Jelínek | zdroj: ČTK
Spustit audio