Nelegální obchod s chráněnými druhy živočichů v ČR

2. únor 2006
Pod kůži

Bohužel musíme konstatovat, že nelegální obchod kvete v každé době. Prodat a nakoupit můžete skoro všechno. Své místo na černém trhu mají samozřejmě i burzy. Ať už třeba známek, mincí a nebo brouků. A jedna taková sběratelská burza brouků a motýlů byla nedávno i v Pardubicích. Zašli jsme se na níi podívat a při té příležitosti zjistit, jestli se v České republice nelegálně obchoduje s chráněnými druhy živočichů.

Naďa Kubínková: Je veřejným tajemstvím, že se na entomologických burzách obchoduje s chráněnými druhy živočichů. Zoolog Vladimír Lemberg to vidí jako problém, neboť se tím porušuje zákon.

Vladimír Lemberg: Litera zákona zakazuje obchodovat s vyjmenovanými druhy živočichů i rostlin, koneckonců, a proto i Česká inspekce životního prostředí postihuje tyto přečiny.

Naďa Kubínková: Inspekce životního prostředí samozřejmě obchod s brouky či motýli pravidelně kontroluje. A pokud zjistí, že něco není v pořádku, hrozí sběratelům vysoké pokuty. Jaké, to prozradí Pavel Skřivan z hradecké inspekce.

Pavel Skřivan: Předně je nutno říct, že zvláště chránění živočichové jsou chránění jako živí. Čili je zakázáno je zabíjet, chytat, zasahovat do jejich přirozeného vývoje. A výše sankce závisí na tom, zda se protiprávního jednání dopustila fyzická osoba, což je potom řešeno v přestupku, kde horní hranice pokutového rozmezí jde až do 50 tisíc korun. V případě, že to je právnická osoba nebo to dělá fyzická osoba při výkonu své podnikatelské činnosti, tak tam může jít pokuta až do výše jednoho milionu korun.

Naďa Kubínková: Samotní sběratelé se brání tím, že seznam chráněných druhů je velmi obsáhlý a nepřehledný. Podle entomologa Vlastimila Kalabzy se často stává, že sběratel obchoduje s chráněnými druhy živočichů nevědomky.

Vlastimil Kalabza: Některý ty druhy, který jsou v těch vyhláškách jako když se vo tom bavím třeba se specialistama na ty skupiny, tak vám spousta lidí řekne, že to v podstatě nemá nějaký opodstatnění.

Naďa Kubínková: Sběratel Vlastimil Kalabza tvrdí, že v některých případech jde o uměle nafouknutý problém, způsobený rozsáhlou byrokracií.

Vlastimil Kalabza: Vezměte si, že u nás je léta chráněnej druh třeba otakárek fenyklový, což je motýl, který u nás se trvale nevyskytuje, zaletuje sem z jihu. V některých letech se tady rozšíří a je to úplně běžnej motýl, v některejch letech ho vůbec neuvidíte. Když tady má ideální podmínky v tom roce, tak tady vytvoří tři generace a lítají i přímo v Pardubicích u nás na zahradě prostě v kvantech. Ten motýl je chráněnej jenom proto, že vlastně je hezkej, velkej, nápadnej a že ho všichni znaj.

Naďa Kubínková: Jenže pokud by nebyly nastaveny přísné mantinely, mohlo by se stát, že nějaký a třeba i ne tolik ohrožený druh, sběratelé zcela vyhubí. Pokračuje zoolog Vladimír Lemberg.

Vladimír Lemberg: Například jasoně dymnivkového můžeme i sbírat v přírodě. To je druh motýla, který se vyskytuje velice vzácně právě v lužních lesích v současné době na několika místech republiky a tady díky jeho biologii, díky způsobu rozmnožování, je možno sběrem dospělců v podstatě tu populaci na daném místě úplně zlikvidovat.

Naďa Kubínková: A tak inspektoři sběratele kontrolují. Práce to není jednoduchá a proto je někdy musí doprovázet policie. Potvrdil to Českému rozhlasu Pavel Skřivan z hradecké Inspekce životního prostředí.

Pavel Skřivan: Různé země to řeší různě. Někde kontrolu provádějí policejní složky, někde to provádějí instituce nebo orgány podobné České inspekci životního prostředí. Tady se to nedá nějakým způsobem zjednodušit.

Naďa Kubínková: Zoolog Vladimír Lemberg si myslí, že postihovat nelegální obchod s brouky či motýli je komplikovaná záležitost.

Vladimír Lemberg: Je to trošku problém, protože těžko se těm lidem dokazuje, jestli toho živočicha skutečně chytili tady u nás nebo jestli ho dovezli ze zahraničí, ale už to, že ho převezu přes hranice, tak u vyjmenovaných druhů živočichů je porušením zákona. Vzpomeňme seznam CITES, kdy vyjmenované druhy živočichů je zakázáno převážet přes hranice a je zakázáno s nimi obchodovat.

Naďa Kubínková: Vývoz chráněných druhů z České republiky je zakázaný. V nejbližší době má vstoupit v platnost nová vyhláška, upravující zákon o ochraně životního prostředí. A podle všeho bude seznam zvláště chráněných druhů daleko širší, než je ten současný.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu