Nemohu říct, že je to špatně, je prostě jiná doba, myslí si o dnešní podobě Jizerské 50 Josef Vild

9. únor 2024

Nejen o postupném přerodu závodu pořádaného horolezci z TJ Lokomotiva Liberec do světového seriálu s někdejším šéfem organizačního výboru Jizerské 50 Josefem Vildem.

Čtěte také

Kvůli špatným sněhovým podmínkám se v roce 2024 nejede Jizerská 50. Legendární závod musel organizační výbor zrušit kvůli výraznému oteplení a nedostatku sněhu.

V 57. leté historii závodu se to stalo už po šesté. Poprvé v roce 1988. Tehdy se stal novým členem řídícího výboru Josef Vild.

„Nebyl dostatek sněhu a tak jsme museli týden před závodem, který se měl jet poslední lednovou neděli, rozhodnout o jeho zrušení. Byla to pohroma hlavně pro všechny lidi z organizačního výboru; dobrovolníky, kteří závod rok připravovali. Přihlášeno na něj bylo přes 6 tisíc závodníků,“ vzpomíná Josef Vild.

Další závod zkomplikovalo počasí v roce 1990, kdy byly opět tragické podmínky se sněhem. „Tehdy jsme závod museli znovu odvolat, ale to už jsme věděli jak na to,“ doplňuje.

A problémy byly i s termíny. „V roce 1991 jsme ho přesunuli na polovinu února a v roce 1999 se musel termín posunout až na začátek března, protože v únoru sníh nebyl a pak ho najednou napadly tuny. To jsme ale ještě nebyli vázání účastí ve světových seriálech, takže to bylo možné,“ podotýká.

Po roce 1989 se otevřely hranice a do Jizerských hor začali jezdit lyžaři hlavně ze severských zemí, ale i z Rakouska, Itálie a dalších. Závody Jizerské 50 se začaly postupně zařazovat do seriálů závodů. Běžkařské klání s původně lokálním charakterem se najednou změnilo na součást mezinárodních podniků.

Redaktorka Jana Švecová při rozhovoru s Josefem Vildem

„V roce 1995 jsme byli zařazeni jako Jizerská 50 do seriálu Euroloppet. Od té doby k nám jezdil technický delegát mezinárodní lyžařské federace, který hodnotil všechno; nejen závod, ale uspořádání, zabezpečení, dopravu, výsledky, a každý rok psal obsáhlou zprávu na lyžařskou federaci,“ potvrzuje Josef Vild. Od roku 2008 je Jizerská 50 také součástí českého seriálu Ski Tour a od roku 2011 seriálu Ski Classics.

V poslední době zaznívají hlasy od běžkařů a milovníků Jizerských hor, že se Jizerská 50 stává „megalomanským“ podnikem, že se na samotný vrcholný nedělní závod nabaluje spousta dalších závodů, ať už pro amatéry, pro děti, že je toho zkrátka moc…

„Nemohu říct, že to je špatně, je to, řekl bych, nová doba. Já jsem končil Jizerskou 50 v roce 2001, kdy organizační výbor byl parta nadšenců, dobrovolníků a lidí, kteří byli zapáleni Jizerskou 50 uspořádat. Byli jsme rádi, že máme 800 lidí, kteří zabezpečovali celý závod, a neměli jsme touhu dělat z toho obchodní společnost,“ myslí si.

Jak Josef Vild vidí budoucnost závodu? A co si myslí o umělém zasněžování? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.