Nová cyklostezka protne významnou část Prostějovska. V plánu jsou i další nové stezky pro kolaře

27. březen 2024

Teplé počasí v posledních týdnech láká k procházkám a také projížďkám přírodou. Řada lidí už proto vyměnila lyže za bicykly. A právě ti možná rádi uslyší, že se staví další cyklotrasy. V tomto roce přibyde několik nových stezek.

Dělníci budou letos stavět například cyklostezku Romže, která protne významnou část Prostějovska. Cyklostezka povede z Prostějova až do Konice a bude procházet hned několika obcemi, respektive jejich katastry. První část má stavebně na starosti Konice. A kudy ta cyklostezka povede, to popsal starosta Michal Obrusník ze Starostů a nezávislých.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Stezkou půjdeme kolem mlýna za Konicí, pak lukami do Křemence, kde využijeme protipovodňový násep, který tam byl v minulosti udělaný. Přes Křemenec se dostaneme dál podél potoka Romže do Čunína, kde využijeme místní komunikace a za Čunínem vyběhneme k Čertovým rybníkům. Za nimi postavíme rovněž nový úsek,“ popisuje Obrusník.

Čtěte také

Potom bude trasa pokračovat po krajské cestě do Stražiska a dál. Mezi úplně prvními hotovými úseky budou opravené krajské silnice třetí třídy, na které se po rekonstrukci nakreslí piktogramy. Nicméně cyklostezka nepovede jen po silnicích. Při stavbě se využijí třeba polní nebo lesní cesty. A právě jeden z těch lesních úseků už letos začne připravovat i město Prostějov.

Proč je pro Prostějovsko a Konicko ta cyklostezka tak významná? Jaké další cyklostezky se kromě Romže aktuálně staví nebo připravují? I na to odpovídala redaktorka Barbora Taševská.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořil i Jaroslav Martinek, národní a krajský cyklokoordinátor.

Jaroslav Martinek

Ve středu 3. dubna se budeme bavit na téma plánované větrné elektrárny v Olomouckém kraji. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související