Ochranné samolepky pro seniory

16. březen 2006
Trendy

Občané tak kvůli své důvěřivosti přicházejí o našetřené peníze a někdy dokonce o své životní úspory. Například v pardubickém penzionu pro seniory mají na dveřích nálepku s textem " Nezvoňte, nic neprodáváme ani nekupujeme". Zdravotní sestra Zdeňka Šoltová tvrdí, že personál, který se o seniory stará k tomu měl své důvody.

Šoltová: Stávalo se to, třeba koženka nevalné úrovně byla prodávána jako kůže, takže jeden člověk nakoupil tři "kožené bundy" pro rodinu a pak dostal vynadáno.

Staří lidé jsou totiž málo průbojní a nedokáží se asertivně bránit.

Šoltová: Většina se neubrání, nechají se umluvit, už ti samotní prodejci jsou školení v psychologické taktice a vědí, jak na seniory působit.

V Chrudimi se rozhodli staré lidi před podvodníky chránit. Nové samolepky Bezpečný domov rozdává chrudimské Oddělení sociální prevence. Jsou určeny seniorům, které nejčastěji obelhávají podomní prodejci. Manažerka Prevence chrudimské kriminality Radka Pochobradská k tomu říká.

Pochobradská: Město Chrudim je od roku 2001 v programu Prevence kriminality a součástí programu je i působit preventivně na seniory. V této době vznikl nápad samolepek, abychom dokázali naše seniory ochránit.

Bezpečnostní samolepky fungují v Chrudimi už 4 roky.

Pochobradská: Samolepky jsou dvě, jedna se lepí zevnitř dveří a druhá zvenku. Ta zvenku upozorňuje podomní prodejce, že nikdo v bytě nemá zájem něco kupovat a že mají-li do bytu zájem vstoupit, musí se prokázat průkazkou. Zevnitř jsou napsané otázky a telefonní čísla v případě, že by senior nějak zmatkoval či si nemohl vzpomenout.

Tyto samolepky také fungují jako preventivní opatření proti podvodníkům, kteří se vydávají za třeba za zaměstnance plynáren. Kde si je mohou zájemci vyzvednout?

Pochobradská: Jsou na Informačním centru městského úřadu Chrudim a v Centru sociálních služeb a pomoci. Poskytovány jsou zadarmo.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu