Od pytlů s moukou ke kulturnímu centru. Pardubické Automatické mlýny se nadechují k novému životu

15. září 2023

Pardubické Automatické mlýny, které navrhl slavný český architekt Josef Gočár, se už brzy – přesně 10 let od ukončení průmyslového provozu – promění na kulturní, společenské a vzdělávací centrum. Jejich novému a úplně jinému životu předcházela ale dlouhá cesta. Vezmeme vás na ni v našem seriálu.

Ředitel vzdělávacího centra Sféra David Koppitz představuje Nadě Kubínkové jednu z učeben

Píše se rok 2013 a firma Goodmills zastavuje výrobu a mlýny nabízí k odkupu městu Pardubice, které se ke koupi staví vlažně. Zatím ale lidé z pardubického Divadla 29 a architektonického spolku Offcity zakládají společnost Mlýny městu a pořádají v Automatických mlýnech festivaly, městské aktivity a otevírají postupně opuštěný brownfield veřejnosti. Roku 2014 jsou mlýny zařazeny na seznam Národních kulturních památek.

Podoba mlýnů z roku 2012

Píše se rok 2016, město mlýny definitivně odmítá a celý areál kupuje 38letý architekt Lukáš Smetana. Nový majitel plánuje, že kulturní památku do roku 2023 opraví. O rok později hlavní budovu historických mlýnů prodává Pardubickému kraji, který tam chce přestěhovat Východočeskou galerii. On sám se pustí do opravy mlýnského sila, v jehož násypkách vznikají v roce 2023 výstavní prostory, úplně nahoře společenský sál a vyhlídková terasa.

Vertikální prostor obilného sila působí stísněně a monumentálně zároveň. Díváme se zespoda na podlahu společenského sálu

Architekt Josef Pleskot navštěvuje Automatické mlýny a doporučují do nich přestěhovat z pardubického zámku Východočeskou galerii. Nakonec hejtmanství v roce 2017 odkupuje od Lukáše Smetany hlavní budovu mlýnů a pod taktovkou architekta Petra Všetečky začíná rozsáhlá rekonstrukce. V roce 2023 se stává z objektu Gočárova galerie.

Na konci roku 2017 vstupuje do areálu Automatických mlýnů město Pardubice. Ale úplně jinak, než si původně všichni představovali. Od Lukáše Smetany kupuje bývalý sklad mouky, na jehož pozemku vzniká úplně nová budova z červených cihel. Sídlit v ní začne v roce 2023 jednak vzdělávací centrum s názvem SFÉRA, do přízemí se pak stěhuje ze zámeckého Příhrádku městská galerie GAMPA.

Z bývalé mlýnice, skladů zrní a expedice pytlů se teď stává nový domov pro výtvarné umění, vzdělávání, ale i setkávání. V areálu najde nový domov krajská Gočárova galerie, Nadace Automatické mlýny, vzdělávací centrum Sféra a městská galerie GAMPA. Kam bude nový prostor směřovat a přitáhne si své návštěvníky?

Prostranství před Automatickými mlýny oživí, zaplní a v letních dnech zchladí dvacet vzrostlých platanů

Spustit audio

Související