Onemocnění aterosklerózou, prevence

21. duben 2005
Zdraví

Onemocnění srdce a cév je možné z 90 procent účinně předcházet. Ttýká se to i aterosklerózy, což je zánětlivé onemocnění tepen, dříve se říkalo, že jde o degenerativní změny v tepnách. V Praze tuto neděli začíná kongres Evropské společnosti pro aterosklerózu a vy se něco o této chorobě můžete dovědět už dnes.

V tepnách se ukládají tukové látky a druhotně i vápník, takže dochází postupně k jejich poškozování a zužování. Nejnápadnější jsou takové změny na věnčitých tepnách srdce, ale také mozku a dolních končetinách. Ateroskleróza může vést až k uzávěru tepen, to znamená k infarktu či mozkové příhodě. O těchto problémech jsme si povídali s preventivním kardiologem Janem Piťhou z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Může to být dáno třeba geneticky, pokud se ateroskleróza už v rodině vyskytla nebo naší životosprávou, nadváhou, málo se hýbeme?

Piťha: Před časem se tvrdilo, že za tento stav může genetika zhruba z 50 procent, sice má velký vliv, ale ne tak velký jak jsme si mysleli. Nyní je nový názor, že se jedná o 10 procent v populaci a ten zbytek je důsledek špatného životního stylu.

Dětští lékaři uvádějí, že se ateroskleróza objevuje už i ve velmi mladém věku.

Piťha: Není to přímo ateroskleróza, ale změny, které by k ní mohly vést. Říká se tomu tukové proužky v tepnách, některé práce dokázaly, že už v předškolním věku mohou děti mít kolem jedné změny na tepnách, které by později k tomuto onemocnění vést mohly.

Jaká je prevence, aby k takovému procesu nedocházelo a nebo byl alespoň mírnější?

Piťha: Měli bychom znát hodnoty krevního tlaku, lipidů v krvi. Obecně se říká u lidí nad 45 let, to tak zcela u dětí neplatí, ale zdravá strava, omezení živočišných tuků, sladkostí a bílého pečiva by se sledovat mělo.

Lidé dnes hodně konzumují vitamíny a minerály v podobě tablet, je to dobré?

Piťha: Ukázalo se, že to není dobré ani škodlivé. Velice dobře to shrnula jedna práce, kde se říká, že prodávané vitamíny obohacují naši moč a své výrobce, nikoliv naše tepny. Také platí, že je prospěšné se třikrát týdně věnovat alespoň 40 minut nějakému sportu, chůze je velmi vhodná.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu