Ozvěny dne 1. srpna 2009

1. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Kandidáty pro předčasné parlamentní volby vybírali zelení ve středních Čechách a na jižní Moravě. Dneškem formálně začíná funkční období nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Rumunští Romové stále táboří v Husinci u Prahy. A počasí, nejdříve jasno až polojasno, postupně se ale očekávají bouřky a teploty do 33 stupňů Celsia.

Na Česko se ženou další bouřky

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Už zítra odpoledne zasáhnou republiku další silné bouřky. Později se mohou rozšířit i na Moravu. Jak říká Arnošt Šír z Českého hydrometeorologického ústavu, může je provázet přívalový déšť.

Arnošt ŠÍR, Český hydrometeorologický ústav:
V bouřkách očekáváme srážky 20 až 30 milimetrů, ojediněle kolem 40 milimetrů, výskyt krup a nárazy větru 20 až 25 metrů za sekundu, to je 70 až 90 kilometrů v hodině.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Výstraha platí pro celé území kromě Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje.

Kauza s fotkami z Topolánkovy dovolené

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Přelom prázdnin přinesl přestřelku mezi dvěma nejsilnějšími politickými stranami. Důvodem jsou zveřejněné fotky z dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka. Bezprostředně po návratu do Čech expremiér obvinil ČSSD a jejího lídra Jiřího Paroubka z používání estébáckých metod. Ten reagoval bleskově a smířlivě. Spolu se svými nejbližšími spolupracovníky tajné focení politiků jednohlasně odsoudili. Připomeňme, Topolánka vyfotili v Toskánsku ve společnosti nejen lobbistů, šéfa ČEZu, ale i stínového ministra průmyslu Milana Urbana. Podle Topolánka měl vše zařídit bývalý šéf tajné služby Karel Randák. Zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny otevřeně mluví o plíživém nebezpečí privatizace veřejné moci. Nynější aféru a také praktiky v ní použité ale v České televizi odmítl komentovat.

Miroslav KALOUSEK, zakladatel strany TOP 09:
Tak zaprvé bych nechtěl vystupovat jako někdo, kdo z toho chce těžit, právě proto, že je před volbami. Právě proto nechci nijak zvlášť komentovat tento konkrétní případ s těmito konkrétními osobami, to nechť si rozehrává ten, kdo tu zakázku zadal a panu Randákovi zaplatil a já to nezávidím ani jemu, ani panu Randákovi, já bych na něco takového neměl žaludek.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Podle Kalouska ale není možné, aby se politici nepotkávali s lidmi z průmyslu. Styk mezi nimi by ale měl upravovat zákon, podobně jako je tomu v jiných evropských zemích.

Zelení ve dvou krajích volili nové lídry

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Mikrobiolog Jiří Janota povede do podzimních parlamentních voleb středočeské zelené. Rozhodlo o tom 60 procent delegátů dnešní krajské konference. Janota je přesvědčil svou dlouholetou vědeckou prací i působením v zastupitelstvu obce Psáry. Na 2. místě je filmová publicistka a spisovatelka Tereza Brdečková. Až 3. je bývalý předseda středočeských zelených Jiří Čejka. Nový středočeský lídr pro Radiožurnál okomentoval nominační vítězství předsedy zelených Ondřeje Lišky, který povede jihomoravskou kandidátku.

Jiří JANOTA, nový středočeský lídr /SZ/:
To se dozvídám od vás a to je samozřejmě očekávaná a dobrá zpráva. Já už jsem zažil kampaň do krajských voleb v roce 2004, kdy se věděl prakticky, že Strana zelených bude mít zhruba 2 procenta, taky je celkově měla, ale právě podařilo se nám získat 2 takové menší enklávy, ve kterých jsme měli 5, 6, 7 procent, to bylo a naším cílem je právě teďko takových enkláv, mít jich daleko více, právě založené na těch regionálních tématikách.

Rumunští Romové stále táboří v Husinci u Prahy

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Rumunští Romové stále táboří v Husinci u Prahy. Zůstávají tady, aby byli nablízku sedmnáctiletému příbuznému, který se málem utopil u Staré Boleslavi a teď je v nemocnici. Do obce na sever od metropole za nimi dorazili i samozvaní strážci zákona, stoupenci krajně pravicové Dělnické strany. Poukazovali na to, že Romové opravují automobil kousek od řeky Vltavy a to se nesmí. 60 policistů včetně antikonfliktního týmu a těžkooděnců, kteří byli na místě, zasahovat nemuseli. Jednoho ze skinheadů zadrželi, řekla nám policejní mluvčí pro Prahuvenkov Štěpánka Zatloukalová.

Štěpánka ZATLOUKALOVÁ, policejní mluvčí pro Prahuvenkov:
Zadržena byla 1 osoba, která procházela pátráním, k dalšímu prověření byla odvezena na služebnu obvodního oddělení Odolena voda. Vozidlo rumunští Romové opravují s tím, že není společensky nebezpečné tak, aby se muselo jakýmkoliv způsobem dalším zakročit, čili samozřejmě hraje tu roli jakási lidská stránka, protože v současné chvíli to vozidlo není ani kam dát, není žádnou překážkou v další činnosti ať policie, nebo obce jako takové.

Novela zákona o sociálních službách

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Od dnešního dne vstupuje v platnost novela zákona o sociálních službách. Mění podmínky pro udělení příspěvku na péči pro zdravotně postižené a seniory. Účinnost ale nabývá jen část zákona, díky které se zvýší příspěvek pro lidi s největším stupněm postižení. Nárok na příspěvek ve výši 2 000 korun budou mít i chronicky nemocné děti do 18 let. Od roku 2010 se pak změna dotkne i příspěvků na péči v 1. stupni, jak vysvětluje Štěpánka Filipová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Štěpánka FILIPOVÁ, ministerstvo práce a sociálních věcí:
Nově se totiž zavede kombinovaný způsob výplaty. Půjde o to, že 1 polovina dávky ve výši 2 000 korun se bude vyplácet takzvanou formou věcného plnění. 2. se bude vyplácet klasicky penězi.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Podle Václava Krásy z národní rady osob se zdravotním postižením ale mohou vznikat komplikace.

Václav KRÁSA, národní rada osob se zdravotním postižením:
Je vlastně povinnost klientů, kteří pobírají 1. stupeň příspěvku na péči, aby pobírali služby od agregovaných poskytovatelů. Pokud bude jim péče zajištěna pouze v rodině, tak hrozí nebezpečí, že část toho příspěvku bude odebrána, i když ta formulace vlastní byla velmi změkčena, přesto tam může docházet k tomu, že bude podněcována péče akreditovaných agentur na úkor rodinné péče.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Od ledna příštího roku se změní způsob vyplácení nejnižšího příspěvku 2 000 korun. Zatímco dosud jej lidé dostávali v hotovosti, od ledna obdrží polovinu ve formě nepeněžního plnění. Zpřísnění se dotkne zejména těch, kteří mají v okolí dostupnou sociální službu a nevyužívají ji. Naopak celou částku mohou dál dostávat lidé, kteří službu využívají nebo o ně pečuje rodina. Prověřovat to nově bude obecní úřad s rozšířenou působností.

Požáry stravují ostrov La Palma

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Oblíbenou prázdninovou destinaci, ostrov La Palma, stravují rozsáhlé lesní požáry. Tisíce lidí musely být evakuovány, oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu, protože plameny do okolí rozfoukává silný vítr. Jak Radiožurnál informoval viceprezident a mluvčí asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura, v současnosti je na všech Kanárských ostrovech 800 Čechů. Nejsou ale v ohrožení.

Tomio OKAMURA, mluvčí asociace českých cestovních kanceláří:
Naštěstí podle našich informací nejsou na ostrově La Palma, které postihly obrovské lesní požáry. Z celkového počtu 800 českých turistů je většina na ostrovech Tenerife a Gran Canaria a dále jsou na ostrovech Lanzarote a Fuerteventura.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
V současnosti na kanárské ostrovy od nás létají přibližně 4 charterové spoje týdně.

Zácpy na evropských dálnicích komplikují cestu k moři

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Dopravní zácpy na evropských dálnicích komplikují cestu k jižním mořím. Desítky kilometrů dlouhé kolony jsou na klíčových tazích cestou na Chorvatské i v samotném Chorvatsku, dále ve směru severoitalských jadranských letovisek. Důvodem je začátek letních prázdnin v lidnatém jižním Německu a také hlavní prázdninové sezóny v Itálii a Francii. Další podrobnosti přineseme v Zelené vlně, tedy za okamžik.

NATO má nového generálního tajemníka

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Severoatlantická aliance má nového generálního tajemníka. Stal se jím někdejší dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. NATO přebírá v nelehké době, kdy některé členské státy zpochybňují přítomnost aliančních jednotek v Afghánistánu, tedy největší vojenské operaci, kterou organizace zajišťuje. Jak radiožurnálu řekla dánská novinářka českého původu Dana Schmidt, Rasmussen je v zemi velmi populární.

Dana SCHMIDT, redaktorka:
Velice ho národ respektuje. On je takový věcný, konkrétní, jasně se vyjadřuje a mluví takovým způsobem, že tomu rozumí i paní Nováková v Horoušánkách nebo jak to nazvat, prostě ho lidi mají rádi. Tady je to trošku tak jako v Čechách, takový to myšlení, že prostě i ty malé země jednak mají mít možnost zasahovat do velké politiky a že na to i mají a že mají schopné osobnosti, které to mohou dělat.

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Rasmussen mezi své největší úspěchy na postu předsedy dánské vlády řadí vyjednání vstupu desítky nových poskomunistických zemí do Evropské unie během dánského předsednictví v roce 2002.

Nepokoje v Íránu

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
Asi stovka lidí stanula vůbec poprvé před íránským soudem kvůli své účasti na nedávných protivládních nepokojích. Prokuratura souzené obviňuje, že součinnosti se zahraničními vládami chtěli na základě dlouho připravovaného plánu svrhnout íránský režim. Justice kauzu považuje za otázku národní bezpečnosti a proto se jí zabývá teheránský revoluční soud.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Záběry ze soudní síně ukazují desítky mužů v šedých vězeňských úborech. Nejvíce fotografy přitahovaly známé tváře z reformátorského tábora, například bývalý viceprezident Mohadam Ali Abtahi. Ten se podle agentura FARS ve své výpovědi distancoval od tvrzení, že vláda zfalšovala červnové volby ve prospěch dosavadního prezidenta Ahmadínežáda. Řeči o volebních podvodech prý měly dostat lidi do ulic. Agentura FARS také přinesla tvrzení prokurátora, že nejméně 1 ze souzených přiznal příslušnost k ozbrojené opoziční skupině Lidoví modžáhedové. Ta bojuje proti íránskému náboženskému vedení a na seznam teroristických skupin ji neřadí jen Teherán, ale také Spojené státy. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Festival romské kultury v Táboře

Daniela KARAFIÁTOVÁ, moderátorka:
V jihočeském Táboře začal festival romské kultury Kerekate. Festival, který pořádá už třetím rokem občanské sdružení Slunovrat se snaží ukázat to nejlepší, co romská hudební scéna nabízí. Hlavní hvězdy festivalu představuje za pořadatele Pavla Kohelová.

Pavla KOHELOVÁ, pořadatelka festivalu Kerekate:
Mezi hlavní hvězdy patří kapela Le čhavendar a kapela Kale. Určitě za zmínku stojí výborný muzikant Mário Bihári, který přijede z Prahy se svou kapelou a myslím, že Mário Bihári je asi více známý majoritní veřejnosti a to zase ve spolupráci se Zuzanou Navarovou, se kterou oni kdysi založili kapelu Koa, která existuje dodnes, i vlastně po smrti Zuzany.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu