Pardubický strážník vytáhl pistoli proti nemocnému psovi

24. duben 2003
Pod kůži

Setkání strážníka pardubické Městské policie s desetiletým boxerem paní Věry Mohylové skončilo postřelením psa. Celá situace se odehrála na louce pod Zámeckými Valy, kde se majitelka se svým psem procházela. Případ je o to více zarážející, že boxer viditelně kulhal kvůli onemocnění páteře.

Paní Věra Mohylová šla se svým desetiletým boxerem Pekasem na procházku kolem šesté hodiny podvečerní. Na louce za zámkem Pekasa odepnula z vodítka. A to neměla dělat.

Věra Mohylová: Nikdo nikde nebyl, za mnou se ozval hlas, otočím se, kde stál městský policista a volal: "Paní, přivažte si toho psa." Já jsem říkala: "Dobře, já si ho přivážu." Pes zřejmě, vyrušen ostrým hlasem, popošel asi tak pět kroků směrem k němu a štěkal. Policista znovu opakoval, ať si přivážu toho psa, tak já jsem říkala: "Ano, přivážu." V tom, co takhle mluvím, tak policista vytahuje pistoli, řekla bych, že od něj byl tak čtyři, pět metrů. Když jsem viděla tu pistoli, tak jsem křičela na policistu: "To snad nemyslíte vážně, nestřílejte!" A už jsem mířila k tomu psovi jako že ho přicvaknu a už střílel, už ze psa cákala krev, a tak jsem si říkala, že kdybych byla rychlejší, takže i vlastně jsem mohla být zraněná já.

Když strážník viděl, že pes silně krvácí, přivolal své kolegy. Ti odvezli boxera i Věru Mohylovou na veterinární kliniku k doktoru Pavlu Němečkovi.

Pavel Němeček:

Pejsek byl v poměrně těžkém šoku, ztratil hodně krve. Z těch ran, co měl na končetině, poměrně prýštila krev. Bohužel teda při průchodu měkkými tkáněmi došlo k poranění jednak cévního zásobení té končetiny, jednak pochopitelně svalů a šlach a hlavně teda nervové pleteně, pejsek tu nohu teďka není schopný ovládat.

Stav psa je i po operaci vážný a prognóza nejistá. Majitelka hned druhý den zašla přímo za ředitelem pardubické Městské policie.

Věra Mohylová:

Připadala mi, že má zájem tuto záležitost vyřešit. Domluvili jsme se na tom, že jsem podala trestní oznámení na státní policii.

Šéf pardubických městských strážníků Petr Kvaš po rozhovoru s Věrou Mohylovou uvedl, že zatím nebude zaujímat žádné oficiální stanovisko, protože vyjádření majitelky psa se značně liší od výpovědi střílejícího strážníka.

Petr Kvaš:

Z jeho pohledu došlo zřejmě k subjektivnímu pocitu ohrožení, ale teď je otázka, jestli ten jeho pocit skutečně z objektivního hlediska byl takový, že musel zakročit tímhle způsobem, to je asi moje stanovisko teď v tuhle chvíli. Radost z toho nemám, ale hold už se s tím nedá nic dělat, protože stalo se, stalo se a potřebuji, aby se to vyšetřilo nějakým způsobem, abychom to mohli uzavřít a poučit se z toho.

Je pravda, že současná móda bojových plemen psů možná může vyvolat v některých lidech strach, ale pitbull se od boxera, který navíc viditelně kulhá, přece jen liší. Hovoří veterinář Němeček.

Pavel Němeček:

Boxer je dlouhodobě chované společenské plemeno a víceméně u nich nějaká známka agresivity vůči člověku je výjimečná. Konkrétně teda tenhle případ jako je náš pacient, pejsek, už je mu přes deset let, má dlouhodobé pohybové problémy, má artrózu, takže on se jen tak opatrně pohybuje s bolestmi, takže u něj nějaké to napadení by bylo tedy extrémně málo pravděpodobné.

Majitelka postřeleného psa Věra Mohylová vůbec nechápe, jak mohlo k této situaci dojít.

Věra Mohylová:

Ten pes nikoho neobtěžoval, pouze štěkal a za štěkání psa, že ten člověk zřejmě musel být vystresovaný z něčeho jiného nebo jestli má strach z psů a neadekvátně reagoval. Nedovedu si to vůbec vysvětlit, jak to je možný.

Koneckonců i ředitel Městské policie Petr Kvaš uznává, že střílet po kulhajícím psovi rozhodně standardní není.

Petr Kvaš:

Tenhle případ není standardní, ani i kdyby nebyl nepohyblivý, rozhodně z toho nemám já, ani mí kolegové žádnou radost.

Celý případ mají nyní v rukou vyšetřovatelé Policie České republiky. Ti mimo jiné uvažují i o obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ba
Spustit audio

Více z pořadu