Poláci slaví výročí konce války. Do Gdaňsku přijel Zeman, Pan Ki-mun i Porošenko

7. květen 2015

V polském Gdaňsku dnes začaly oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Spolu s prezidenty několika sousedních zemí se jich zúčastnila i česká hlava státu Miloš Zeman.

Na polské oslavy na poloostrově Westerplatte dorazila řada světových státníků, což vzbudilo asi největší pozornost, protože už samotná účast je vnímána jako určité politické gesto.

Vedle Miloše Zemana a několika dalších hlav států nebo šéfů vlád ze střední Evropy přijel také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jehož přítomnost polská média vnímají jako velmi důležitou.

Podle nich dodává legitimitu převažujícímu vnímání konce druhé světové války, který pro Poláky podle většiny z nich neznamenal jenom osvobození od nacistické nadvlády, ale také novou nadvládu Sovětského svazu. Sice neohrožovala biologické přežití jejich národa, také však neznamenala svobodu v pravém smyslu slova – ta přišla až v roce 1989.

Státníci mluvili na panelové diskuzi v Evropském centru solidarity v bývalých městských loděnicích, debatu moderoval polský prezident Bronisław Komorowski a vystoupil na ní také Miloš Zeman.

Český prezident mluvil obecně o tom, že podle jeho názoru je dnes hlavním nebezpečím pro Evropu terorismus, čímž se odlišoval od jiných řečníků.

Asi největší a nejdelší aplaus zazněl po projevu ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka, který podle očekávání srovnával současné dění na východě Ukrajiny s tím, co se dělo na začátku druhé světové války.

Světové velmoci tehdy nejdříve hitlerovskému Německu ustupovaly, aby zjistily, že se nakonec konfliktu stejně nevyhnou. V tomto kontextu Porošenko ocenil, že Evropská unie neustupuje Rusku, které podle něj podporuje separatisty na východě jeho země.

Čtěte také

V podobném duchu také mluvili představitelé pobaltských republik, kteří byli bojovnější, v čemž se rovněž lišili od projevu Miloše Zemana.

Oficiální datum vítězství nad nacismem připadá v Evropě na 8. května, v Rusku se slaví ještě o den později. Poláci si ale připomínají výročí konce války už dnes, protože kapitulace Německa byla podepsána už 7. května 1945.

Čtěte také

V posunu data však hrály roli i organizační důvody. Polsko mohlo těžko doufat, že přijede více státníků, kdyby se oslavy konaly až v pátek nebo v sobotu, kdy bude nejenom třeba český prezident, ale také generální tajemník OSN v Moskvě na ruských vzpomínkových akcích.

V debatě vystoupili také ukrajinský prezident Petro Porošenko (druhý zleva) a generální tajemník OSN Pan Ki-mun (první zprava)
autoři: vpo , sib
Spustit audio