Polský veterán vzpomíná na německý útok na Westerplatte

1. září 2009
Zblízka

Před 70 lety začala druhá světová válka. Němci zaútočili na polskou jednotku hlídající na gdaňském poloostrově Westerplatte vojenský sklad. Poláci se bránili 7 dní. Byl mezi nimi i pan Ignácy Skowron - jediný polský veterán, který dnes dorazil na Westerplatte a společně s politiky vítězných i poražených mocností si připomene 70 let staré události.

"Toto je má uniforma, důstojnická, tu si beru s sebou na Westerplatte," ukazuje pan Ignácy Skowron nazelenalý vojenský oblek ověšený metály a řády. Panu Skowronovi je 94 let, ale to, co se odehrálo před sedmdesáti lety, si pamatuje velmi dobře.

V březnu 1939 od svého velitele uslyšel následující rozkaz: "Vojáci, byli jste vybráni jako nejlepší z vašeho pluku a posílám vás na Westerplatte," oznámil jednotce důstojník a dodal: "Přeju vám šťastnou službu, zdraví a tak dále," vybavuje si válečný veterán, jak se dostal na Westerplatte.

Tam měl hlídat vojenský tranzitní sklad, stálá posádka čítala maximálně dvě stovky vojáků. 1. září 1939 byli u toho, když začala 2. světová válka.

"1. září, bylo po půl páté ráno, jsem šel zkontrolovat hlídky. Nic mimořádného se však nedělo. Podíval jsem se z okna směrem na moře a uviděl křižník Schleswig-Holstein," vzpomíná pan Skowron.

"A v tom okamžiku se ozval výstřel z děla, to byl první útok na Westerplatte, začala 2. světová válka," říká v obýváku menšího domku v Kielce veterán. A jak potvrzuje jeho pětašedesátiletá dcera, není dne, aby otec o válce nemluvil.

"Často vypráví, už od mého dětství. Tehdy k nám chodilo i hodně návštěv. Dodnes k nám jezdí školní zájezdy z celého Polska a otec vzpomíná, co se dělo na Westerplatte," popisuje dcera veterána. Atmosféru po německém ataku se snažil zachytit i dnes už 42 let starý film Westerplatte.

Němci útočili na Westerplatte z moře, ze země i ze vzduchu. Letadla shazovala půltunové bomby. Tak houževnatý odpor dvou stovek minimálně vyzbrojených polských vojáků nacisté rozhodně nečekali. Počet a typ zbraní si pamatuje veterán velmi dobře.

Před sedmdesáti lety byl pan Skowron nejblíže smrti, poprvé byl ve válce. Jak překonal obrovský strach? "Ze začátku, v prvních hodinách, jsem se hodně třásl, nemohl jsem ani pořádně mířit. Ale později už strach ani nevnímáte," říká bývalý voják.

Poláci se bránili proti značné přesile neuvěřitelných sedm dní - bez odpočinku, bez teplého jídla. Němečtí vojáci poté dokonce zajatým Polákům vzdávali čest za hrdinský odpor. O desítky let poději si všiml odvahy vojáků i polský stát.

Pan Skowron bere do ruky každé vyznamenání na uniformě a říká, za co ho dostal. Dnes už žijí v Polsku jenom čtyři obránci Westerplatte. Pouze Ignácy Skowron je však v takové duševní a fyzické kondici, že mohl jako jediný dorazit na Westerplatte a stoupnout si vedle politiků.

Co dělá, že má tak tuhý kořínek? "Nic, absolutně nic. Občas mi dcera řekne, abych si zacvičil, ale za dobré zdraví děkuji hlavně Bohu," říká vitální stařík. "Snažíme se, aby jedl zdravě, aby to byla dietní jídla. Nedávno byl dokonce u lékaře s vysokým tlakem, ale jinak se otci vede dobře," prozrazuje dcera pana Skowrona.

Jemu je jasné, že dalšího kulatého výročí začátku války se zřejmě nedožije. A co tedy si ještě v životě přeje? Říká, že hlavně zdraví, aby mohl pomáhat svým dětem.

autor: pev
Spustit audio