Pořád se připravujeme na budoucí hrozby, ale zvyšujeme si tím úroveň stresu, říká psychiatr. Jak z toho ven?

6. duben 2022

Říká se, že člověk neví, co má, dokud to neztratí. Svět během pandemie i v důsledku války na Ukrajině vyjel z předvídatelných kolejí. Dříve klid a mír střední Evropy už není samozřejmostí, bojíme se budoucnosti a přitom nevidíme světlý bod na konci tunelu, který by určoval, kdy krize skončí.

Uvědomit si, že ona míra jistoty v našich životech byla luxus a ne samozřejmost, může být bolestné a hodně zneklidňující.

Obavy z budoucnosti prožíváme i za normálních okolností do nějaké míry naprosto přirozeně, teď je ale jasné, že se mnoho našich plánů kvůli aktuální situaci změní. Přitom nevíme, jak moc. Ani jak dlouho bude krize trvat.

Stresory kolem nás jsou v současné době rafinovanější

„Současná doba je charakterizovaná tím, že podnětů je celá řada a stresory jsou daleko rafinovanější, složitější a komplexnější. A útočí na naše ne biologické potřeby, ale hlavně na psychosociální potřeby. To je podle mě největší problém současné doby,“ zmiňuje psychiatr a terapeut Radim Kubínek.

„V každém z nás přetrvává potřeba být informovaný, abychom byli připraveni, kdyby se něco stalo. Pořád se připravujeme na budoucí hrozby, čímž si neustále zvyšujeme úroveň chronického stresu,“ doplňuje host Dobré rady Českého rozhlasu Olomouc.

„Pořád se připravujeme na budoucí hrozby, čímž si neustále zvyšujeme úroveň chronického stresu.“  
Psychiatr a terapeut Radim Kubínek

Pokud si přiznáme, že v nás všeobecná nejistota naší doby budí obavy, můžeme pracovat na tom, abychom si na ni vybudovali lepší toleranci, tedy abychom ji lépe zvládali. 

Co dělat, abychom dokázali čelit nejistotě v této pohnuté době? Jak se o sebe postarat a pečovat, abychom si i v této těžké době zachovali duševní zdraví? Poslechněte si Dobrou radu s Radimem Kubínkem.

autor: zos
Spustit audio