Poškozené varhany v kostele v Jablonci nad Nisou aneb Co všechno může způsobit sucho?

7. srpen 2019 10:42

Nejen přírodu, ale i hudební nástroje ničí sucho a teplo posledních let. V jabloneckém kostele Povýšení Svatého Kříže přestaly kvůli rozmarům počasí hrát kostelní varhany. Jsou takzvaně rozeschnuté.

Přetrvávající sucha způsobují kromě nedostatku vody i další věci, které by člověka možná ani nenapadly. Podobně na tom byl i farář z kostela Povýšení svatého Kříže v Jablonci nad Nisou, který jednoho dne sedl k varhanám a zjistil, že skoro nehrají.

Srdce hudebního nástroje – vzdušnice, která rozhání vzduch do trubek, je vlivem suchého a teplého léta popraskaná

Varhany vyrobené na počátku 20. století prošly zrestaurováním před šesti lety. Nyní jsou ale znovu rozbité. „V životě by mě nenapadlo, že tak brzy budou ty varhany zase mít nějaký problém,“ říká farář Karel Koláček, podle kterého byl v kostele vždy spíše problém s velkou vlhkostí.

V posledních letech se však ani zde nedaří během letních měsíců udržet dostatečnou vlhkost a nízkou teplotu. I přesto, že farář nástroj pravidelně vlhčí vodou, popraskala uvnitř varhanní skříně vzdušnice, která rozhání vzduch z měchu do trubek a píšťal. Varhany sice nejsou němé, ale hrát se na ně prakticky nedá. Akordy se někdy ozvou, jindy ne, anebo znějí naprosto falešně.

Podle organologa Jana Gottwalda tkví problém nejen v počasí, ale také v tom, že do kostela chodí málo lidí a prostory se tak často nezadýchávají. Oprava varhan bude stát desítky tisíc korun.

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související