Post primátora města Liberce obhájil Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj

19. říjen 2022 09:31

Na ustavujícím zasedání 18. října 2022 zvolilo Jaroslava Zámečníka (SLK) primátorem 29 z 39 zastupitelů. V Liberci bude dál vládnout takřka stejná koalice jako předchozí čtyři roky.

Čtěte také

Ke Starostům (SLK), kteří šli do komunálních voleb 2022 spolu s TOP 09 a KDU-ČSL, hnutí ANO a ODS přibyli ještě Piráti. V opozici je SPD a uskupení Liberec otevřený lidem.

Osoba libereckého primátora zůstává stejná, v tom, co bude mít na starosti, je jedna zásadní změna. V předchozím volebním období měl primátor náměstka pro ekonomiku, tím byl Zbyněk Karban z hnutí ANO. Nově bude mít veškeré finanční záležitosti města na starosti právě primátor.

„To bude forma, jak budu moct s každým jednotlivým náměstkem v jeho gesci spolupracovat. On bude mít úkoly, které bude plnit, já mu budu zároveň nahlížet do ekonomických věcí a budu vědět, jestli peníze čerpá, nebo nečerpá, případně proč je nečerpá,“ vysvětlil Jaroslav Zámečník, jak to bude fungovat.

Takzvaně „pod sebou“ bude mít ještě Kancelář primátora, právní odbor a odbor kontroly. Naopak se už nebude starat o Kancelář architekta města. Ta bude spadat přímo pod náměstka pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiřího Janďourka z SLK. Územní plánování má nově na starosti náměstek Adam Lenert z ANO.

Zastupitelé města Liberce na ustavujícím zasedání potvrdili všechny navrhované náměstky a radní. Statutární náměstkyní primátora je Šárka Prachařová z hnutí ANO. Náměstkem pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu je Petr Židek z ODS, náměstkem pro kulturu, školství a cestovní ruch zůstává Ivan Langr ze SLK.

Náměstkem pro technickou správu a informační technologie je Jiří Šolc za ANO. Náměstkyní pro sociální záležitosti je Martina Teplá z hnutí ANO a náměstkem pro městské bydlení a místní Agendu 21 je Jan Hruška z Pirátů. Radními jsou Robert Korselt z TOP 09 a Lukáš Pohanka ze SLK.

Jednou z priorit vedení města Liberce na nadcházející 4 roky je obnova lanovky na Ještěd. Nejezdí už téměř rok po tragické nehodě v říjnu 2021, kdy při pádu kabiny zemřel průvodčí. Lanovku vlastní České dráhy. „Máme v plánu jednat o získání pozemku pod bývalou lanovou dráhou do majetku města a najít strategického partnera, který by lanovku postavil a provozoval,“ řekl primátor Zámečník.

„Dále bychom chtěli pohnout s bazénem, tak, abychom už konali a začali napravovat ten zděděný stav,“ dodal. Náklady na rekonstrukci bazénu se odhadují na miliardu korun. Prioritou je podle primátora i bytová výstavba, pokračování modernizace škol a školek a výstavba silnice Nová Pastýřská.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související