Potřebuji dýchat svobodu, říká bývalý následovník gurua Sri Chinmoye Dušan Štraus

11. prosinec 2023

Znáte společenství Sri Chinmoye? Po roce 1989 byly jeho náboženské aktivity poměrně viditelné i v tehdejším Československu. Dnes je v českých a slovenských městech přítomno především svou sítí obchodů Madal Bal. A právě bývalý jednatel a ředitel této firmy Dušan Štraus přišel do pořadu Hergot! povyprávět, co ho do tohoto společenství přivedlo, co v něm prožil a co nakonec způsobilo po 23 letech jeho odchod.

Dušan Štraus s Hergot!em

Na počátku to byly umělecké ambice, které Dušana, coby výtvarníka, přiměly obrátit se k duchovnu. „Zdálo se mi, že moje umění stagnuje. A protože jsem chtěl dát svému umění hloubku, řekl jsem si, že v první řadě musím změnit svůj život,“ popisuje vstup do společenství.

Ačkoli s ním spojil na dlouhé roky svůj život, začal společenství vnímat jako znesvobodňující prostředí. Proto se rozhodl odejít. „Tak jako dýchám vzduch, potřebuji dýchat svobodu,“ říká dnes Dušan.

Co se dělo mezi těmito milníky? Jak vnímal nečekanou smrt gurua? Jak reagoval, když se dozvěděl, že jeho duchovní učitel měl sexuálně zneužívat své žačky? Co bylo při odchodu nejtěžší? To a ještě více se dozvíte ze záznamu celého rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.