Prasečí mor na Českolipsku: Myslivci jednali s veterináři o opatřeních

10. květen 2023 17:15

Uhynulého divočáka objevili v oblasti bývalého vojenského prostoru Ralsko a ve čtvrtek 4. května 2023 u zvířete veterináři potvrdili nákazu africkým morem prasat.

Čtěte také

Myslivci a veterináři jednali v úterý 9. května v Zákupech o opatřeních kvůli zavlečení nákazy africkým morem prasat na Českolipsko. V okolí Ralska budou myslivci intenzivněji střílet divoká prasata. Naopak uvnitř zóny vymezené kvůli nedávnému nálezu zvířete nakaženého africkým morem je jakýkoliv lov zakázaný.

Myslivci se také šíření nákazy pokusí zabránit tím, že zkusí zasaženou oblast obklíčit. Budou stanovené různé perimetry, které jsou už předběžně dané, Státní veterinární správa ještě čeká na vyjádření některých nadřízených úřadů.

Zatím myslivci mohou v takzvaném pásmu infekce v okolí Ralska pouze hledat uhynulá prasata. Nesmí je tam, ani jinou zvěř, střílet. Je to mimo jiné kvůli tomu, aby se případná další nakažená prasata neplašila a nesnažila se z oblasti migrovat.

Ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta na setkání popsal, že v širším oblasti okolo pásma infekce bude odlov naopak intenzivnější a zároveň se budou připravovat zvláštní sběrná místa na uhynulou zvěř.

Sběrna místa budou budovat správci honiteb. Na setkání jim byly přislíbené první kompenzace. Protože půjde o záležitost minimálně v řádech desítek tisíc korun, menší myslivecké spolky si budou moci požádat i o zálohu přes fond Ministerstva zemědělství.

Sběrné místo připomíná klec a jeho přesné umístění bude znát najatá kafilerie z Mimoně, která nově drží pohotovosti i o víkendech a je vybavená na odběr vzorků a poslání do laboratoře.

Dál také platí další nařízení státní veterinární správy, která se týkají i veřejnosti. Drobní chovatelé v pásmu infekce musí zhruba do konce týdne svá prasata porazit. Lidé pak ve stanovené oblasti nesmí sejít z vyznačených cest.

Pokud se týká zamezení vstupu mimo vyznačené cesty, mohou samosprávy udělit výjimku. V nejbližších dnech a týdnech (druhá polovina května 2023) budou vydané nové vyhlášky, kde boudou stanovené katastry s různými omezeními. Těch bude zřejmě dohromady skoro 200 až po Frýdlantsko, kde se nemoc objevila už před časem.

Konkrétní zákazy a nařízení zatím nejsou pevně stanovené, podle Romana Šebesty bude jejich hlavním cílem zejména zabránění zavlečení nemoci do velkochovů. Ve vepřínech v dané zóně je údajně okolo třiceti tisíc zvířat.

Spustit audio

Související