Při hubnutí pozor – na klamavá tvrzení můžete narazit i v lékárnách

Jeden z největších byznysů na naší planetě se točí okolo hubnutí. Řada žen touží vypadat jako modelka a podobný problém se nevyhýbá ani mužům. Mnoho firem nabízí na našem trhu nepřeberné množství přípravků slibujících zhubnutí nebo vymodelování té či oné partie. Abyste nenaletěli nekalým praktikám některých obchodníků, poslechněte si rady Libora Dupala, předsedy Sdružení českých spotřebitelů.

Ze všech stran na nás útočí nejrůznější reklamy, kampaně a zaručené prostředky, které nás zbaví nadbytečných kilogramů. Jak se v těchto nabídkách orientovat, čemu věřit a co zavrhnout?

„Odpověď může být zdánlivě velmi jednoduchá. Stačí se totiž řídit zdravým rozumem – a tím bych mohl skončit. Popsat patřičné okolnosti ale vyžaduje poněkud sofistikovanější odpověď.

Jsou vedeny všelijaké kampaně, které se proti nadváze různým způsobem vymezují a vlastně vytvářejí jakousi touhu celé naší civilizace být hubenější. Kampaně jsou vytvářeny i oficiálními institucemi, například orgány Evropské unie nebo vládními, různými zdravotnickými organizacemi a také privátními společnostmi.

Tato cíleně živená touha je pak využívána nebo dokonce zneužívána průmyslem, zejména výrobci doplňků stravy a různých dalších prostředků. Přitom jsou používány třeba i klamavé obchodní praktiky.“

Jaké jsou konkrétní příklady nekalých praktik v označení výrobků a reklamách?

„Chtěl bych zdůraznit, že každé výživové nebo zdravotní tvrzení, které se vztahuje k potravinám a zejména k doplňkům stravy, musí být na základě doložení vědeckých studií schváleno evropským úřadem. Pro žádný prostředek na snížení tělesné hmotnosti taková studie doložena nebyla a žádné takové tvrzení tedy povoleno není.

Přesto se na nás nejen z internetových obchodů, ale i z kamenných prodejen, zejména lékáren, valí nabídka stovek, možná tisíců prostředků, kde se můžete dočíst například: že obsahují zvláštní molekulu, která požírá tuk. Nebo že organismus dostane očkování proti tloustnutí. Nebo že zhubneme bez vysilujícího cvičení.“

Pomoci orientovat se v této džungli mají vaše webové stránky. Jaké konkrétní informace tam spotřebitelé najdou?

„Tento web založilo naše Sdružení českých spotřebitelů. Chceme lidem podat pomocnou ruku a dát jim návody, jak oddělit zrna od plev. Samozřejmě, že ne veškerá nabídka na trhu je vysloveně podvodem.

Poukazujeme tam na konkrétní případy a příklady forem nabízení, které právě jsou nelegální a které mají za cíl z nás pouze tahat peníze. Jsou tam základní informace o obezitě a nadváze, protože nechceme podcenit případná zdravotní rizika.

Dále jsou tam informace o legislativě, která se vztahuje k nabízení takovýchto výrobků. Také základní rady, jak postupovat, když chceme opravdu kontrolovaně a správně hubnout. Zejména tam ale najdete právě příklady nekalých obchodních praktik s konkrétním uvedením výrobců nebo prodejců.“

autor: dkf
Spustit audio