Problematická stavba domova důchodců v Hlinsku

19. listopad 2007
Pod kůži

Domov pro seniory Drahtinka v Hlinsku je stavba, kterou se radnice rozhodně pyšnit nebude. Projekt provázejí komplikace už od samého počátku. V roce 2005 se část hrubé stavby zřítila a zranila tři dělníky. Průtahy s dokončením a nejasnosti kolem finančního vypořádání nakonec vedly k tomu, že město vypovědělo smlouvu s dodavatelem stavby, firmou Stavitelstvím KRRO.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Kolaudace objektu měla původně proběhnout už na konci minulého roku. Po výpovědi smlouvy se očekávalo, že celý spor skončí u soudu. Tomu se ale nakonec znesvářené strany pravděpodobně vyhnou. Hlinecká radnice a Stavitelství KRRO se totiž dohodly na kompromisním řešení. Pokračuje starostka Hlinska Magda Křivanová.

Magda KŘIVANOVÁ, starostka Hlinska:
Probíhalo jednání mezi dodavatelskou firmou a městem Hlinskem, které se uskutečnilo na neutrální půdě ministerstva práce a sociálních věcí. A jeho cílem bylo dospět k jakési kompromisní a pokud možno rozumné dohodě tak, aby objekt domova důchodců mohl být dokončen a především zprovozněn, to znamená, aby do něho mohli nastoupit klienti. My jsme učinili jakýsi návrh dohody, který se týká jak otázek financí, tak ještě dodělání některých věcí a vůbec jakéhosi mimosoudního vypořádání. S tímto návrhem bude seznámeno zastupitelstvo města Hlinska a bude plně v jeho kompetenci, aby tento návrh zvážilo, posoudilo a rozhodlo.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Vyjádření druhé strany, Stavitelství KRRO a jejího jednatele Romana Krajíčka, se mi nepodařilo získat. Uvedené telefonní čísla buď neexistují nebo ho kolegové neznají. Jisté je, že komplikace v Hlinsku nejsou jediným škraloupem této stavební firmy. Svoje o tom vědí například ve Slatiňanech.

Ivan JENÍK, starosta Slatiňan:
Jednalo se o druhou část třicetibytovky ve Slatiňanech na Starém náměstí, kdy došlo k prodlení předání stavby a kolaudaci od firmy KRRO, kdy tam byly nesrovnalosti jednak v přístupové komunikaci a jednak v tom termínu. Město požadovalo samozřejmě za nedodržení smlouvy a za nedodržení parametrů určitou kompenzaci, kdy se to řešilo vlastně i pomoci právníků.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Starosta Ivan Jeník ale ještě může hovořit o štěstí. Středočeský kraj se snaží prodat rozestavěný domov důchodců, který realizovala stejná firma. Říká mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

Martin KUPKA, mluvčí Středočeského kraje:
Středočeský kraj převzal objekt nedostavěného domova důchodců v Uhlířských Janovicích v roce 2003. Okamžitě musel zastavit další stavbu a protože zjistil, že jsou nesrovnalosti ve fakturaci, tak zastavil také úhrady faktur. Od té doby vede soudní spor s dodavatelskými firmami s tím, že se opravdu domníváme, že v některých případech ty faktury nebyly kryty reálně odvedenou prací a reálnou dodávkou materiálu.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Podobných případů existuje víc. Ale proč chodit daleko? V samotném Hlinsku Stavitelství KRRO už dříve postavilo bytové domy v místní části Rataje. A zakázka skončila, jak jinak, reklamací. Do bytů totiž zatékalo. Proč si tedy hlinecká radnice pro stavbu domova pro seniory vybrala firmu Romana Krajíčka?

Magda KŘIVANOVÁ, starostka Hlinska:
Výběrové řízení na dodavatele stavby domova důchodců Hlinsko probíhalo v roce 2001 a smlouva byla uzavřena na počátku roku 2002. Výběrové řízení prováděla firma prostřednictvím mandátní smlouvy a vybrala, jak vybrala. Já bohužel bližší informace k tomuto nemůžu dát, protože jsem se tohoto ještě osobně neúčastnila. Z výběrového řízení vyšla vítězně tato firma, která měla nabídnout nejlepší nabídku.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Vysvětluje starostka Křivanová a odsunutý termín kolaudace odhaduje na konec roku.

Magda KŘIVANOVÁ, starostka Hlinska:
Pokud bude tento návrh schválen, tak předpokládáme, že během příštího týdne by došlo k podpisu smlouvy a následně hned by mohla začít probíhat kolaudace, protože obsahem té smlouvy je i vlastně dodání veškerých potřebných dokladů pro kolaudaci tohoto objektu. Kroky města směřují k tomu, abychom byli schopni od 1. ledna 2008 zahájit provoz tak, jak vlastně už měl být od listopadu letošního roku.

Josef KOPECKÝ, reportér:
Doufejme, že opožděná kolaudace skutečně proběhne. Město má už od října pracovní smlouvy se zaměstnanci domova, na lůžko čeká téměř devadesát seniorů a v Hlinsku leží třicet centimetrů sněhu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kop
Spustit audio

Více z pořadu