Ráj na zemi zvěčňuje fotografka Pavla Bičíková

7. říjen 2023

Pískovcová skalní města jsou typická pro Český ráj, který je opravdovým rájem na zemi. Rozkládá se na území tří krajů: Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského. Nabízí mnoho výletnických cílů. Provedla nás jimi cestovatelka a fotografka Pavla Bičíková.

Pavla Bičíková se narodila v Kroměříži ve Zlínském kraji. Do Českého ráje se dostala přes Prahu, kam odjela studovat na vysokou školu. „Tam jsem se na koleji seznámila s manželem, který z tohohle regionu pochází. Když jsme školu skončili, přestěhovali jsme se do staré rozpadající se roubenky na kopci Kozákov,“ říká fotografka.

Kozákov je s nadmořskou výškou 744 metrů nejvyšší horou Českého ráje. „Bydlíme přímo na Kozákovském hřebenu, a tak se nám otevírají nádherné výhledy jak na Český ráj, tak na druhé straně na Krkonoše a Jizerské hory. Je to zkrátka úžasné pohádkové místo,“ dodává Pavla Bičíková.

Na území středních Čech má v Českém ráji nejraději oblast Příhrazských skal. „Z malé osady Neboh se jde po turistické značce nahoru do skalního města k Drábským světničkám. V roce 1926 tam došlo k velkému sesuvu půdy a díky tomu tam začaly růst stromy zakřiveným způsobem. Říká se tomu Tančící les, ty stromy vypadají jako šavle. A když tím lesem projdete, vstoupíte do skalního města a vystoupáte nahoru na skalní plato. Odtud se pak můžete vydat na krásnou vyhlídku Mužský nebo do zdejší příjemné restaurace,“ popisuje fotografka.

Suché skály jsou kilometr dlouhý hřbet

V Liberecké kraji můžete v rámci Českého ráje zamířit třeba do Hruboskalského skalního města, kterému horolezci říkají Skalák. Tam kromě úžasných skalních útvarů a cest narazíte i na krásné vyhlídky. „Nejznámější je Mariánská vyhlídka, odkud je vidět nejen na skály, ale i na zámek Hrubá Skála a v dálce na zříceninu hradu Trosky. Oblíbené jsou ale i vyhlídky Na Kapelu anebo U Lvíčka,“ vyjmenovává fotografka.

Ještě víc na severu se u obce Malá Skála nacházejí tak zvané Suché skály. Ty jsou trochu jiné než pískovcová skalní města, která jsou tvořena jednotlivými věžemi. „Suché skály jsou z tvrdého pískovce a ten vytváří přibližně kilometr dlouhý jednolitý hřbet. Proto se jim také říká české Dolomity nebo Kantorovy varhany,“ vysvětluje Pavla Bičíková. Nejkrásnější výhled je na ně z nedalekých Besedických skal, z vyhlídky na Sokolu.

Pavel Vítek a Pavla Bičíková

A když jsme v Českém ráji, nemůžeme vynechat Prachovské skály u Jičína. I tam bychom našli nádherné skalní útvary a vyhlídky. „Já tam nejčastěji jezdím právě na ty vyhlídky. Na vyhlídku Českého ráje nebo na vyhlídku Míru, která je uprostřed Prachovských skal. A chodím tam nejradši na podzim, protože ta skalní města jsou většinou v listnatých lesích, a když se ty stromy zabarví, vytváří nádhernou barevnou kulisu těm pískovcům.“

V Českém ráji ale nemusíte putovat jenom po skalních městech. Objevovat můžete i působivé hrady a zámky. Třeba zámky Sychrov, Hrubý Rohozec nebo Mnichovo Hradiště. „Úžasný je samozřejmě i mohutný hrad Kost, ze kterého se pak můžete vydat na pěší výlet romantickým údolím jménem Plakánek. Anebo můžete navštívit hrad Valdštejn v Hruboskalském skalním městě, který je nejstarším hradem Českého ráje. A Trosky snad ani není třeba zmiňovat,“ dodává s úsměvem Pavla Bičíková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.