Ředitelství silnic a dálnic staví u Bílého Kostela nad silnicí přechod pro zvěř

7. září 2022 15:11

K místům nejčastějších dopravních nehod kvůli střetům se zvěří patří v Libereckém kraji úsek silnice první třídy z Liberce do České Lípy u Bílého Kostela nad Nisou. Zamezit tomu má nový most pro zvěř, takzvaný ekodukt, který Ředitelství silnic a dálnic na silnici instalovalo ve středu 7. září 2022.

Stavba ekoduktu nad silnicí I/13 u Bílého Kostela nad Nisou

Policisté v Libereckém kraji řeší ročně stovky dopravních nehod zaviněných srážkou se zvěří. Nejčastěji jsou to srnky, daňci, jeleni a pak také černá zvěř. K nejnebezpečnějším úsekům v rámci celé republiky patří v tomto směru silnice první třídy z Liberce na Děčín u Bílého Kostela nad Nisou. 7. září 2022 tam dělníci začali budovat koridor pro bezpečné přecházení zvěře, takzvaný ekodukt.

Na frekventované silnici se byla podívat redaktorka Jana Švecová. „Už z dálky bylo vidět masivní jeřáb, který nad silnici postupně pokládal sedm nosníků o délce 30 metrů, které přemostí silnici. Každý z nich má zhruba 54 tun a na opěrnou zeď musí být umístěný na centimetry přesně. Na nosníky pak přijde betonová deska, která se zasype zeminou a na ni se dosází zeleň,“ zjistila.

Součástí ekoduktu bude také oplocení v délce přes 3 kilometry tak, aby migrující zvěř, která na jaře vychází z lesů na louky za potravou, svedlo právě do toho koridoru.

Stavební firma bude zbývající nosníky osazovat ještě ve čtvrtek 8. září. Práce budou pokračovat do konce roku 2022 a hotovo, včetně osázení koridoru a oplocení, má být na jaře 2023. Včetně úpravy přijde celá stavba na zhruba 41 milionů korun.

Víc než padesátitunové nosníky jsou celkem mohutnou stavbou. Jen obyčejná lávka by nestačila, zvěř by se bála a hledala si jiné cesty. Proto musí být ekodukty dostatečně široké a osázené zelení, aby zvířatům simulovala přirozené prostředí. Jsou i odstíněné, aby projíždějící auta zvěř neoslňovala a ta se nelekala.

Podle krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic by měl další ekodukt vzniknout na silnici číslo 13, která vede z Liberecka do Frýdlantského výběžku, a na silnici číslo 35 z Turnova na Jičín. Kromě toho se počítá se také s oplocením silnice v Paceřickém kopci na čtyřproudé silnici z Liberce na Turnova. V Libereckém kraji jsou zatím dva ekodukty, na cestě do Hrádku nad Nisou u Václavic a na silnici I/13 ve Stráži nad Nisou.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související