Schopnost přijmout výjimku musí mít člověk v genech, říká ředitelka speciální mateřinky Jana Malá

Místo, kde kvete radost, je školka na Blanické ulici v Olomouci pro děti s autismem, mentálním postižením, více vadami, poruchami sociability a komunikace.

Je to místo plné příběhů, říká o zařízení ředitelka Jana Malá: „Každý den vidíme obrovské pokroky našich dětí.“ Diagnóza je podle ní jen dílčí informace. „Je to pojmenování stavu, pro nás je důležitý potenciál a talent každého dítěte,“ zdůrazňuje ředitelka, která si pamatuje všechny své svěřence od počátku 90. let, kdy na Blanické začala pracovat. A to i proto, že se k nim hrdě hlásí. „Potkáváme se s nádhernými originály,“ říká. Jedno z hesel školky zní: Kontrasty nás baví.

Ředitelka MŠ Blanická Jana Malá v práci

V kanceláři nabízí Jana Malá všem svým hostům „kafíčko na plech“. Miluje totiž kvalitní italskou kávu. „Když jsem jednou navštívila třídu, hned mi děti, které o mé vášni vědí, přinesly kávičku v malém plechovém šálku. Na jeden hlt. A to se mi strašně líbilo,“ vzpomíná. Vymyslela výměnu, nabídla dětem větší hrníčky a ty malé plechové růžové si vzala k sobě. Káva z nich opravdu chutná.

„Jsme malá školka s velkým srdcem,“ dozvíte se z webových stránek Blanické. Můžete se jít přesvědčit na vlastní oči, každého tady s velikou radostí přivítají. Jsou sice malí, ale rozhodně jsou vidět.

autor: voj
Spustit audio