Smyslem adventu je očekávání, radost a naděje, ne honitba v obchodních centrech, připomíná farář

22. prosinec 2023

První adventní neděle roku 2023 připadá na 3. prosince. Jak se advent počítá, odkud se vzala tato tradice a jaký je její hlavní smysl, vysvětluje správce římskokatolické farnosti v Liberci, arciděkan Radek Jurnečka.

Arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka při rozhovoru s redaktorkou Janou Švecovou

Vše má svůj čas, i advent. Řada měst nejen v Libereckém kraji už své vánoční stromy rozsvítila, i v některých domácnostech se první svíčka na adventním věnci zapalovala už o poslední listopadové neděli. První adventní nedělí roku 2023 je ale ta s datem 3. prosince.

„Advent má svou ustálenou tradici, jsou to 4 neděle, nikoli týdny, ale neděle, před slavností narození Krista. V tomto roce vychází Štědrý den na neděli a to je zároveň čtvrtá neděle adventní,“ upřesnil arciděkan Jurnečka, v čem mnoho lidí mohlo tápat. Podle něj některá města začátek adventu o týden posunula i z toho důvodu, aby stihla všechny čtyři adventní charitativní koncerty, protože na Štědrý den už by nebylo příhodné je pořádat.

Lidé si někdy začátek adventu posunou, protože si možná chtějí znásobit radost z čekání na Vánoce. „Jsou lidé, kteří už chtějí zažívat třeba větší část klidu, takže si advent posunou. Někteří už dělají generální úklid a najdou vánoční ozdoby a všechny ty věci, co k adventu a k Vánocům podle nich patří, tak už si okna vyzdobí… Ale pak jsou i lidé, kteří to dělají jen z toho titulu, že to někde našli nebo objevili, bez jakéhokoliv smyslu,“ myslí si farář.

„Advent znamená přicházení, je to očekávání příchodu, očekáváme hosta. Co děláme doma, když má přijít návštěva? Připravíme se, dáme se do čistého, uklidíme, napečeme, navaříme, a už si v hlavě říkáme, jak se na něho těšíme, a máme v sobě tu upřímnou radost ze setkání s někým, kdo je pro nás obdarováním. A to je advent, očekávání velkého obdarování, je to vlastně příprava na znovuzrození Krista v nás samotných, znovuzrození radosti, pokoje, naděje. Ne ta honitba, kterou občas vidíme v obchodních centrech,“ připomíná.

Jak vypadá běžný den správce farnosti? Proč lidé chodí o Vánocích do kostelů? Jak se slaví Vánoce ve věznicích? Co odpovědět dětem na otázku: Existuje Ježíšek? A jak se arciděkan Radek Jurnečka nechává oslovovat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související