Truhlář Robert Jašków nebo čalounice Marie Štípková. Tvůrčí dům Elišky Peškové zve kromě divadla také na workshopy

20. únor 2024 13:15

Třídenní kurz herectví s Kamilem Halbichem, čalounický workshop s herečkou Marií Štípkovou nebo kutilská dílna pod vedením herce Roberta Jaškówa. To jsou jen některé z taháků předjarní sezóny Tvůrčího domu Elišky Peškové na Smíchově.

Tvůrčí dům Elišky Peškové vznikl ve stejnojmenné ulici loni na podzim jako součást Švandova divadla. Eliška Pešková byla totiž významná herečka druhé poloviny 19. století, manželka známého divadelníka Pavla Švandy ze Semčic. Její osobnosti umělci věnovali hned první inscenaci ve studiu Tvůrčího domu.

„Miroslava Pleštilová se svojí studentkou Ivetou Hlubučkovou excelují v autorské inscenaci Pešková, kterou napsal režisér Josef Kačmarčík,“ přibližuje Vojtěch Nejedlý, vedoucí a dramaturg Tvůrčího domu Elišky Peškové.

Kromě divadelních představení ale nabízí prostor také kreativní činnosti v podobě workshopů. Toho truhlářského se chopil herec Švandova divadla Robert Jašków.

Tvůrčí dům má vybavené dílny pro každou příležitost

„Delší dobu jsem takový domácí kutil, ale už jsem těch věcí vyrobil tolik, mám tolik nářadí a materiálu, že už mám nějaké zkušenosti. A myslím si, že třeba i nějaká truhlářská dílna by mě mohla z fleku zaměstnat,“ popisuje.

První truhlářský workshop se bude v nově zbudované dílně Tvůrčího domu konat v sobotu 2. března.

„Blíží se jaro a vyrobíme ptačí budky. Tak, jak mají být, hezky otevírací, aby se daly vyčistit. Může přijít i člověk, který v životě nedržel pilu v ruce. Ten workshop bude trvat od rána do nějakých čtyř odpoledne s pauzou na oběd a budeme si prostě s tím dřevem hrát, řezat, vrtat, šroubovat a tak,“ slibuje Robert Jašków.

Přihlásit se můžete také na čalounický workshop s herečkou Marií Štípkovou, herecký workshop Kamila Halbicha nebo Kristýny Frejové, hlasový workshop Pavly Fendrichové a další zajímavé kurzy. Celou nabídku i aktuální program Tvůrčího domu Elišky Peškové najdete na webu tvurcidum.cz

Plánovaný Čalounický workshop pod vedením herečky Marie Štípkové

Poslechněte si celou reportáž a nechte se pozvat také na inscenaci Honzlová, na motivy života spisovatelky a nakladatelky Zdeny Salivarové.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související