Už jako malá jsem různě párala a sešívala medvědy, prozrazuje primářka Alena Schmoranzová

8. březen 2024

Více než 20 let je primářkou Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou Alena Schmoranzová. Časopis Forbes ji zařadil mezi 50 Top lékařů Česka. Chtěla být doktorkou už jako holčička a kolik rukou prošlo jejíma rukama?

Čtěte také

V žebříčku Top 50 lékařů Česka časopisu Forbes je jen 5 žen. Jednou z nich je primářka Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou Alena Schmoranzová, která v nabitém programu našla chvilku na redaktora Českého rozhlasu Liberec Jaroslava Hořeního.

„Měla jsem medvědy a ty medvědy jsem různě párala a sešívala,“ prozrazuje primářka Alena Schmoranzová, že na lékařku si hrála už jako malá.

„Později mě to samozřejmě přešlo a měla jsem i jiné nápady. Člověk vystřídá spoustu možných. K medicíně jsem se potom vrátila v rámci brigády v 15 letech, kdy jsem šla uklízet do nemocnice pod Petřínem, krásné historické nemocnice v Praze. Tam se mi ta atmosféra zdravotnictví a zdravotnických aktivit zalíbila,“ dodává.

Doktorka Alena Schmoranzová je rodačkou z Prahy. Co ji zaválo do hor, do Libereckého kraje? Dokáže odhadnout, kolik rukou prošlo jejíma rukama? A proč svůj um nepovažuje za zázrak? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související