V KACPU pracujeme nonstop. A pořád nevidíme konec, říká psycholog hasičského záchranného sboru David Dohnal

Prvního března zahájilo činnost Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. U zrodu stál psycholog Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a zároveň koordinátor psychosociální pomoci v Olomouckém kraji David Dohnal, mimo jiné duchovní otec mobilní aplikace První psychická pomoc.

Krajský úřad Olomouckého kraje ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje, policisty, záchranáři, pracovníky ministerstva vnitra a dalšími dotčenými organizacemi zřídil informační a registrační středisko, které sdružuje na jednom místě pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Cílem takzvaného KACPU je organizovat a koordinovat pomoc ukrajinským uprchlíkům tak, aby byla rychlá, účinná a efektivní. Systém krajských center pomoci je jednotný pro všechny kraje v celé republice. Žadatelé o pomoc z Ukrajiny zde absolvují registrační proces, na jehož konci budou mít vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v kraji, od ubytování přes povolení k pobytu, zdravotní pojištění a také možnost finanční pomoci od úřadu práce.

Jaké byly uplynulé tři týdny života hasičského psychologa Davida Dohnala, zvyklého na časově ohraničené krizové situace, ale tentokrát v nové válečné situaci? Co se teď děje s lidmi? Začínají se po euforické vlně pomoci objevovat první předsudky a obavy? A co máme dělat pro sebe, abychom v této těžké době obstáli?

Poslechněte si rozhovor s psychologem hasičského záchranného sboru Davidem Dohnalem.

autor: zos
Spustit audio