V Přerově u nádraží začal lidem sloužit moderní parkovací dům pro kola

11. prosinec 2015

Desítky stojanů plných kol už nebudou hyzdit prostor před nádražím v Přerově. K bezpečnému parkování bicyklů, na nichž se lidé dopravují k vlakům a autobusům, ode dneška slouží moderní cyklověž. Město do stavby investovalo 12 milionů korun.

Dosud cyklisté zamykali svá kola ke stojanům, kde nebyly v bezpečí před zloději ani před nepříznivým počasím.

Teď jejich kroky povedou nejprve k parkovacímu automatu. Po stisku tlačítka se z věže vysune kolejnice, do které se kolo umístí.

„Dáte povel start a kolo zaparkuje výtahem na místo, které automat vybere. Je to zabezpečené, nikdo se tam nedostane. V té chvíli je to samozřejmě i pojištěné,“ popisuje Michal Šprincl.

Zaparkovat kolo podle něj netrvá déle než 35 vteřin. Celkem se do 11 metrů vysoké cyklověže vejde 118 bicyklů, parkovné na den přijde na pět korun a pro někoho bude úplně zdarma.

V Přerově u vlakového nádraží se otevřela věž určená pro zaparkování kol

České dráhy by rády nabídly svým zákazníkům, kteří vlastní slevovou In Kartu, parkování v cyklodomě zdarma. Finance, jež by platil běžně tento zákazník, nám potom budou zpětně vracet České dráhy,“ upřesňuje radní za Společně pro Přerov Jan Horký.

Projekt čelí kritice opozice

Stavba cyklověže rozvířila ve městě různé emoce. Opozice má výhrady ke způsobu jejího prosazení i financování, nelíbilo se ji i to, že subdodavatelem byla firma bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), který pro město pracuje jako dopravní expert. Část místních si zase myslí, že je zbytečně drahá.

Lidé, kteří svá kola dosud přivazovali ke stojanům u nádraží, se už ale novinky nemohli dočkat. Mezi nimi třeba Jana Holá. „Už se těším, že budu moci využívat budovu, kde bude kolo ukryté, nebude na něj pršet a snad tam i bude chráněné proti krádeži,“ říká obyvatelka Přerova.

autoři: ČRo , zem
Spustit audio