Válku si nepřál, tvrdí pravnuk Františka Josefa I. Letos od ní uplyne 100 let

2. leden 2014

Letošní rok bude ve znamení smutného výročí - před 100 lety totiž začala 1. světová válka. Do té doby nevídaný konflikt rozpoutal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu. Do války se řetězovou reakcí zapojovaly další a další země, jako první ale vyhlásilo válku Rakousko-Uhersko Srbsku. Klíčový podpis udělal císař František Josef I. v lázeňském městečku Bad Ischl.

Bad Ischl si dodnes uchoval hodně z atmosféry bývalého mocnářství.

Nízké domy a spousta obchodů, které se ve štítu chlubí, že za Rakouska-Uherska dodávaly na císařský dvůr třeba zákusky nebo medikamenty.

Ulicí Františka Josefa prvního dojdete až k císařské vile, kde monarcha tradičně trávil letní měsíce.

Ve vstupní hale je rušno. Mezi turisty prochází nenápadný muž, který vyšel odněkud z bočních dveří.

On tu totiž bydlí. Je to Markus Habsburg, správce a dědic vily a také pravnuk Františka Josefa prvního.

„Všichni tenkrát chtěli napjatou situaci rychle vyřešit, pradědeček byl pod tlakem a nakonec tady v Bad Ischlu podepsal vyhlášení války Srbsku. Do poslední chvíle ale doufal, že válka nebude nutná. Koneckonců dvě války předtím už prohrál. V roce 1859 se Sardinií a v roce 1866 s Pruskem, to bylo v bitvě u Hradce Králové,“ vzpomíná.

Jenže císař podpis pod vyhlášení války Srbsku nakonec přidal. O několik hodin později podepsal v císařské vile v Bad Ischlu ještě jednu listinu, známý manifest Mým národům, ve kterém vyhlášení války vysvětloval a obhajoval.

Císařská vila v Bad Ischlu

V malebných kulisách rakouského lázeňského města tak císař otevřel cestu k celosvětovému konfliktu. To bylo 28. července 1914.

„V roce 1915 už tu pradědeček léto netrávil. Nechtěl si užívat, když jeho vojáci krváceli na bojištích,“ dodává pravnuk Františka Josefa I. Císař už do lázní nikdy nepřijel, zemřel v roce 1916.


Zvětšit mapu
autoři: vob , sib
Spustit audio