Velká voda před 15 lety zatopila dvě desítky stanic metra, povodni neunikly ani dvě soupravy

Povodeň před patnácti lety poničila v Praze kromě stovek domů a památek také všechny tři trasy metra. Nejhůř pak dopadla Florenc v Karlíně. Dopravní podnik dokonce nestihl odvézt dvě soupravy. Voda do stanice natekla z několika míst v noci z 13. na 14. srpna.

„Na trase B se voda vrchem dostala do stanice Invalidovna, prorazila tam všechny povodňové zábrany a k ránu se přes kabelové průchodky pronikla až sem, do stanice metra Florenc,“ vzpomíná Jan Cibulka, vedoucí řízení provozu DPP.

Několik metrů hladiny bylo nahoře na povrchu, eskalátory byly zatopené. Na nástupiště linky B na Florenci se první zaměstnanci dostali až mnoho dní po kulminaci povodně. „Byli jsme přesvědčeni, že tlakové uzávěry, které jsou mezi jednotlivými úseky v tunelech, vodu zastaví,“ říká.


Povodeň před 15 lety zaplavila 18 z tehdejší 51 stanic, a téměř 20 kilometrů tunelů.

Nyní je metro chráněné jak proti vniknutí vody z povrchu, tak proti jejímu rozlití tunely a stanicemi. „Za tímto účelem jsme připravili mobilní hradítka, která by měla odolat k ochraně metra, před šířením vody v tunelech slouží především masivní, ocelové, tlakově odolné uzávěry,“ popisuje tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio